Покушаји да се креира „велика Албанија“ и политичка ситуација у региону били су у недељу у Пекингу тема разговора српског премијера и руског председника, Александра Вучића и Владимира Путина, сазнају „Новости“. Они су на свечаној вечери, коју је приредио први човек Кине Си Ђинпинг, размотрили све учесталије претеће изјаве политичких представника Албанаца на Балкану и заједно изразили забринутост, уз оцену да таква реторика представља потенцијал за сукобе.

Делегација Србије, коју у главном граду Кине предводи премијер, учествује на међународном форуму „Појас и пут, међународна сарадња“ и током дана потписала је више важних споразума. Реч је о Меморандуму о изградњи ауто-пута до границе са Црном Гором и Фрушкогорског коридора, развоју кинеско-српског индустријског парка, партнерству са компанијом „Хуавеј“.

Осим са домаћинима, председником Кине и премијером Ли Кећијангом, Вучић је на маргинама овог великог форума имао низ сусрета. Разговарао је са председником Белорусије Александром Лукашенком, премијерима Мађарске, Грчке, Пољске и Шпаније, Виктором Орбаном, Алексисом Ципрасом, Беатом Шидло и Маријаном Рахојем, британским министром финансија Филипом Хамондом, председником Светске банке Џим Јонг Кимом…

— Очекује нас изградња пруга, путева, мостова, а ваше компаније су се показале као природни савезник. Веома смо задовољни сарадњом – поручио је Вучић, додавши да је Ђинпинг изградњу пруге Београд – Будимпешта означио као приоритетни задатак.

За Владу Србије, додао је, једнако је важна и деоница пута Прељина – Пожега, за коју ће се ускоро потписати уговор са компанијом ЦРБЦ.

Како је објаснила министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, два меморандума о сарадњи са ЦРБЦ које је потписала односе се на пројекте укупне вредности 2,5 милијарди евра. Први је везан за путеве од Прељине до Пожеге и од Пожеге до Бољара (140 км), а други за градњу брзе деонице од Новог Сада до Руме, уз тунел кроз Фрушку гору.

Са кинеским партнерима премијер је разговарао и о РТБ „Бор“ за који су заинтересоване три компаније, а једна је „Хенг Канг“:

— Рекли смо који су могући модели приватизације и да желимо да сачувамо посао за 4.900 људи који ту раде.

На питање новинара да ли очекује одобрење Европске комисије за послове са Кином, Вучић је одговорио да види да „Еурофер“ поново прави „одређене проблеме са својим иницијативама око Железаре“:

— Разумем и људе у Европи. Не можете да победите кинеску снагу и онда вам понекад не преостаје ништа друго него да се осмехујете. Видите како они који су се залагали за либерализам и тржиште беже од тога када дође јачи играч.

Као добар пример сарадње, издвојио је односе са компанијом „Хигер“ чијих пет електричних аутобуса већ возе по Београду:

— Желимо их стотину и да укинемо тролејбуске линије зато што када један стане, стане и половина саобраћаја у улици, што нема никаквог смисла.

Представницима „Полигрупа“, са којима је разговарано о војној индустрији, безбедносно-информационим и комуналним системима, пренето је да постоји заинтересованост за сарадњу.

— Каскамо за светом. Морамо да имамо њихове технологије и боље системе навигација. Да бранимо своју земљу, али пре свега да продајемо наше оружје свуда по свету – нагласио је премијер и најавио да ће се у Скупштини ускоро наћи закон који дозвољава улагање иностраних компанија у нашу војну индустрију до 49 одсто.

Српски премијер је поручио да „треба знати колика је част бити сада у Пекингу“:

— Сви светски лидери овде су довели своје најближе и најважније људе. Путин је дошао са Лавровом, Ердоган са Чавушоглуом, уз још битних људи из привреде, јер се овде прави посао.

„ТАМО ДАЛЕКО“

Путин и Вучић, како сазнајемо, заједно су поздравили кинески оркестар који је у част српског премијера на вечери одсвирао „Тамо далеко“. Пре тога, док је у кинеској државној резиденцији чекао састанак са председником Кине, Путин је на клавиру одсвирао неколико руских композиција о Москви и Санкт Петербургу из совјетског периода.

Домаћини ништа нису препустили случају, па присутнима није промакло да је на гала вечери било конобара колико и гостију.

Индустријски парк у Београду, како је објаснио градоначелник Синиша Мали, градиће се са леве стране Дунава, поред Пупиновог моста.

Мали је пренео и да се до 30. маја очекују понуде двеју кинеских компанија које су у ужем избору за концесионара за Аеродром Београд и да има заинтересованих и за куповину хотела „Југославија“.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет Вучића и Путина у Кини

* Обавезна поља