1. Зато што ионако све вести треба да буду бесплатно на интернету. То бесплатно је под условом да се претходно за небесплатне паре купило следеће: телефон или компјутер од произвођача; софтвер од програмера; мегабајти од провајдера; и струја од дистрибуције. Плус средство за смирење уколико нешто од наведеног не ради.

2. Зато што се папир за новине прави од дрвећа, а дрвеће је много потребније за производњу папира таблоида. Таблоиди нису новине, наравно. Већ се купују на трафици, као и кондоми. И као и кондоми, могу да се натакну отприлике на исто место.

3. Зато што је ионако све је данас објављено у новинама оно што се јуче десило као производ прекјучерашњег разматрања истраживања јавног мњења, а које је произведено дан пре тога.

4. Зато што је стално нека изборна кампања, па се људи углавном информишу са билборда и уз помоћ оних што долазе на врата да виде да ли ти се десило неко предомишљање у односу на претходно гласање. А није, таман посла и далеко било.

5. Зато што током дана увек можеш да налетиш на бар једног од оних својих познаника који поуздано знају шта се стварно дешава и спремни су све то да ти потанко објасне. А ако им платиш пиће радо ће ти објаснити и зашто се све то дешава.

6. Зато што постоји електронска верзија претходне особе, која се самообјављује на друштвеним мрежама и не мораш да јој платиш пиће, јер се нећете никада срести, што је чудно – јер стално пратите.

7. Зато што постоји релативно бесплатна телевизија и на њој релативно информативне емисије, па ако те баш занима шта се заиста дешава, ти оно што видиш на малом екрану протумачиш наопачке – и то је отприлике то. А ако си наопачке протумачио очигледно подмићеног аналитичара – то је онда сигурно то.

8. Зато што на том истом малом екрану постоје и ријалитији, у којима додуше не може да се сазна шта се све десило у свету и код нас, али који сасвим довољно говоре о томе какве су дугорочне и непоправљиве последице свег тог дешавања.

9. Зато што је уместо комплетних новина много паметније штампати само њихове насловне стране, јер је ионако мучно да узмеш целе новине, а кад видиш шта им је на насловној страни. И ко је све, и чиме, заслужио тамо да буде.

10. Зато што новине имају умрлице, што је заправо једина права историјска новост. Све остало што се у новинама објави већ се раније у историји десило. А неко кад умре, умро је први пут. И последњи, наравно.

11. Зато што су новине слаб бизнис за новопечене пословне предузиматеље, јербо је на новинама не могу да се обезбеде и праунуци. А поготово се новински бизнис не исплати ако новине пишу о начину како се праунуци, генерално, обезбеђују.

12. Зато што кад имаш новине у рукама, не можеш да облачиш пелене на послу. Или да носиш транспарент на митингу. Или да ботујеш по интернету. Или да држиш партијску књижицу у једној и решење о запошљавању у другој руци. Или да аплаудираш старом или новом Вођи. Или и једном и другом истовремено, ако је нека транзиција власти у току.

13. Зато што у новинама, ако ишта ваљају, не пише како ће читаоцу бити добро за пет, највише шест година, већ како му је сада.

14. Зато што новине, ако ишта ваљају, користе Извор из Службе само кад Извор више није у Служби.

15. Зато што новине, ако ишта ваљају, имају новинаре. А коме то уопште више треба, сад кад нам ни еволуција више не треба?

16. Зато што новине живе дуже од сваке власти. А то ни једној власти, ни садашњој ни бившој, није драго да чује.

17. Зато што само у новинама можеш да прочиташ све горе наведеног, мада не нужно и у следећем броју.

Јер следећег броја можда више неће ни бити.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто укинути новине?

* Обавезна поља