bratislav-gasic-fonet-ndj_fНаизглед цинична, изјава Братислава Гашића о томе да „Кобре“ нису обезбеђивале Андреја Вучића већ се само с њим дружиле (на том месту и у то време!) највећу штету нанела је баш премијеру Србије и Самом Гашићу. Ове његове речи најбољи су показатељ какве блокаде овај човек има у глави када покушава да политички размишља. Али, нису му то једини блокаде. Има и других…

… Министар одбране и потпредседник Српске напредне странке, Братислав Гашић, звани “Бата Сантос”, власнике је чак три фирме са седиштем у Крушевцу, а има и своју телевизију.

Поједини медији су раније писали да је Гашић власник фирме “Сантос”, вероватно на основу његовог надимке. Претрагом регистра Агенције за привредне регистре, нисмо успели да повежено ниједну фирму која у свом називу садржи име “Сантос”, са именом Братислав Гашић.

Према нашим сазнањима, Гашић је уствари власник фирме “Сако” из Крушевца, односно, три фирме под сличним називом.

Према подацима АПР-а, реч је о предузећима:

1) Предузеће за производњу, промет и услуге Сако друштво са ограниченом одговорношћу Крушевац (Матични број: 17016148)

2) Привредно друштво за производњу промет и услуге Сако-нутс доо Крушевац – брисана из регистра (Матични број: 20022132)

3) Предузеће за промет и услуге Авиа-Сако Крушевац – у стечају (Матични број: 20095270 )

Стопостотни власник предузећа за прераду кафе и чаја “Сако“, основано 1994. године, је министар Братислав Гашић. Према подацима из финансијског извештаја, то предузеће завршило је претходну годину са минусом од 220.000 динара и то са нула запослених.

Према подацима Народне банке Србије, губиташко предузеће је од 2. октобра 2011. године у блокади на износ од 40,160,564.58 динара.

Такође, “Сако” је стопостотни власник предузећа “Телевизија ПЛУС доо” (Матични број: 17008358) које се води као основач крушевачке локалне телевизије “Плус”. Чак и то предузеће са нула запослених из године у годину послује са губитком. Да ли то Гашићеви новинари, или ко год да ради у тој телевизији, раде на црно?

Зграда Гашићеве ТВ ПЛУС из Крушевца

Рачун Гашићеве телевизија је такође у блокади од истог датума када је блокиран рачун оснивача “Сако”, али је износ блокаде телевизије знатно мањи – 2,666,750.84 динара.

Ову телевизију нисмо успели да пронађемо у Регистру јавних гласила који води АПР. Међутим, према подацима бивше Републичке радио дифузне агенције (РРА), Братислав Гашић је главни и одговорни уредник ТВ Плус из Крушевца.

Воле напредњаци да уређују вести више него ‘леба јести.

Друго предузеће, “Сако-нутс” које је основано 2005, а обрисано из Регистра 2006. године, било је у власништву два држављанина Македоније по 25 одсто, и два држављанина Србије – Братислав Гашић 25 одсто и Бобан Гашић 25 одсто.

Како је ово предузеће угашено и обрисано из Регистра, нисмо успели да дођемо до података о пословању.

Гашићево треће предузеће, “Авиа – Сако“, основано 2005. године за обављање делатности “трговина на мало моторним горивима у специјализованим продавницама”, у власништу је Гашићевог првог предузећа, “Сако“.

Фирма “Авиа – Сако” је у стечају, али су зато подаци о капиталу веома интересантни:

Уписани неновчани капитал: 1.262.236,97 евра

Унети неновчани капитал: 94.378.236,84 динара

Гашић је био годинама познато као “успешан” привредник. Међутим, у протеклих пар година његове фирме рапидно почињу да пропадају.

Можемо само замислити на који начин Гашић води Министарство одбране, узимајућу обзир да је успео једну фирму да отера у стечај, другу да затвори, а последње две (за које ми знамо), “Сако” и телевизију “Плус”, уведе у вишемилионски минус.

Још додајемо да је Братислав Гашић, према званичном сајту ЈП “Србијагас” и подацима АПР-а, председник Управног одбора тог предузећа. Међутим, сајт Агенције за борбу против корупције није био у функцији до закључења овог чланка, па нисмо могли да проверимо колику плату добија за обављање те функције, на коју је већ требало да поднесе оставку по директиви странке чији је потпредседник.

У којој још држави постоји случај да министар одбране буде уједно и потпредседник странке, власник три губиташка предузећа, главни и одговорни уредник локалне телевизије и председник управног одбора највећег губиташког јавног предузећа које црпи новац пореских обвезника?!


Извор: Телепромтер.рс

Оставите коментар

Оставите коментар на Све блокаде министра одбране

* Обавезна поља