Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду је након саслушања новинара Дејана Анђуса донео решење којим му је одређен притвор до 30 дана.

Против ове одлуке осумњичени Анђус и његов бранилац могу изјавити жалбу кривичном ванрасправном већу у року од три дана.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против Дејана Анђуса, због сумње да је извршио кривично дело изнуда, изјавила је портпаролка тог тужилаштва Татјана Секулић.

Више тужилаштво у Београду, после саслушања, затражило је притвор за новинара и ТВ водитеља Дејана Анђуса (49) осумњиченог за изнуду.

Анђус је ухапшен у петак, а данас је приведен на саслушање дежурном заменику вишег тужиоца. После саслушања, тужилац је од судије за претходни поступак затражио да осумњиченом Анђусу одреди притвор од 30 дана, уз образложење да може да понови кривично дело и да утиче на сведоке.

Анђус се на саслушању бранио ћутањем.

Контроверзни водитељ је ухапшен после преузимања коверте у којој је било 30.000 евра од бизнисмена коме је изнуђивао новац.

Тужилаштво је истрагом утврдило да је ТВ водитељ од бизнисмена тражио да му у ратама, до краја 2018. године исплати 2,5 милиона евра због тога што му је “помогао да уговори извесни посао тако што га је упознао са потенцијалним пословним партнерима”.

Како тражени новац није добијао, Анђус му је слао претеће СМС поруке и упућивао претеће позиве. Суму од 30.000 евра тражио је јер му “треба за летовање”.

 Данас – Десетак дана пре хапшења Анђус најавио серијал „Велика исповест – Моји договори с Вучићем“

Спортски новинар Дејан Анђус ухапшен је јуче због сумње да је покушао да изнуди неколико десетина хиљада евра од једног бизнисмена.

МУП је саопштио да је Анђус ухапшен након што је „од оштећеног грађанина преузео коверту у којој је било 30.000 евра“. Осим коверте са новцем, полиција је код новинара пронашла и мобилни телефон са којег је слао претеће СМС поруке особи од које је, како наводе, у више наврата захтевао веће суме новца.

Анђусу је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

Бројни медији изразили су сумњу да је реч о изрежираном процесу од стране власти, јер је овај спортски новинар у последњих неколико месеци износио низ оптужби на рачун председника Александра Вучића и његових најближих сарадника, оптужујући их за сумњиве послове са управом Црвене звезде и навијачима тог клуба. Због тога је почетком јуна био и на информативном разговору у Безбедносно-информативној агенцији.

Весна Голубовић, адвокатица Дејана Анђуса, изјавила је за Данас да је њен клијент невин. Она индиректно тврди да је реч о намештаљци.

– Као адвокат не могу да кажем да је намештаљка, али тврдим да је Анђус невин. Закључак извуците сами, рекла је Голубовић. Таблоиди Информер и ТВ Пинк су чак објавили фотографије хапшења Анђуса, што је Голубовићева оценила као „очигледну злоупотребу службеног положаја“.

– О хапшењу мог клијента сам првобитно сазнала из тих медија, а тек потом ме је назвао Анђус. Он не жели да даје никакве изјаве, док не буде саслушан пред тужиоцем, истакла је његова адвокатица.
Професор кривичног права Богољуб Милосављевић каже за Данас да би због оваквог поступка МУП-а неко морао да одговара.

– Такве акције полиције морају да се изводе у тајности. Очигледно је да је неко медијима, и то „пробраним“ медијима – Информеру и ТВ Пинк, рекао када ће бити хапшење. Тиме је прекршена одредба о тајности рада полиције, као и претпоставка невиности ухапшеног – наводи Милосављевић. Он додаје да се „спектакуларна“ хапшења јавних личности осумњичених за оваква дела не изводе нигде у свету, чак ни у Америци, и да би надлежни у МУП-у због оваквог поступка морали да сносе одговорност.

Одмах након хапшења Анђуса, у медијима су се појавиле опречне информације о разлозима због којих је приведен. Прорежимски таблоиди су објавили фотографије хапшења и осумњиченог одмах оптужили за рекетирање, Курир је навео да је реч о намештаљци, док су новинарска удружења тражила детаљније информације како би се стало на пут спекулацијама. Удружење новинара Србије је затражило од надлежних истражних органа да што пре саопште информације о хапшењу новинара и да кажу да ли је ухапшен због неког дела које нема везе са новинарством или због критика на рачун власти које је износио у својој емисији и интервјуима.

„У оваквим случајевима, важно је да се јавности омогући да сама утврди на основу којих информација су тужилаштво и полиција реаговали, да ли су њихови поступци били у складу са законом и да ли је дошло до угрожавања права на слободу говора“, навео је УНС у саопштењу.

Интересантно је да је пре десетак дана Анђус на ТВ Коперникусу најављивао серијал под називом „Велика исповест Дејана Анђуса: Моји договори са Вучићем“. У првој емисији, која није емитована „из техничких разлога“, најављено је да ће бити речи о „уцењеном путару Милојици Марковићу из Сремпута“, кога је, како је Анђус навео, он сам заштитио, у договору са Вучићем. Анђус је и путем Твитера у више наврата спомињао Марковића, иначе власника предузећа Сремпут из Руме, повезујући га са сумњивим пословима и донацијама политичарима и спортским клубовима. Наводно је био и уцењиван и покраден, а Анђус га је, како каже, одвео код Вучића тражећи од њега помоћ. У једном од последњих јавних обраћања преко друштвених мрежа, ухапшени новинар је на Твитеру поручио Марковићу да неће више моћи да путује Европом и да се проводи од његових пара, и да ће „Милојица морати да плаче на другом рамену када му Андреј Вучић буде други пут отимао Бачка пут, па ја морао да зовем старијег брата“.

У покушају да сазнамо да ли Марковић има везе са актуелном афером, пробали смо да ступимо у контакт са њим, али његова секретарица нам је рекла да је на спортским играма и да не чује телефон.

Саша Мирковић- Анђус бизнисмену са снимка намештао послове

Некадашњи члан СНС Саша Мирковић тврди да је на фотографијама које је објавио Информер упаво Милојица Марковић, коме је Александар Вучић, како каже, намештао вишемилионске послове и помогао му да избегне казну затвора.

– Он је избегао затвор тако сто се приблизио Анђусу који га је одвео код Вучица 2015. године и Вучић га је скинуо са листе за хапсење. Иначе, Марковић је био власник и Крушевац пута, као и Бачка пута. У више наврата сам га видео како седи са Анђусом, чак ми је рекао једном приликом, док смо ручали са Зораном Дробњаком, директором Путева Србије, да му је Анђус партнер у фирми. Том приликом је Дробњак извадио неку цедуљу и рекао да му је Вучић наредио да Милојици Марковићу сваког месеца да посао у вредности од више десетина милиона динара. Осим Дробњака те задатке су добиле и одређене локалне самоуправе као и АП Војводина. Све се то дешавало у другој половини 2015. године. Колико знам, и данас се „помаже“ том истом Милојици Марковићу. Све ово као и многе друге ствари сам снимио и потхранио на неколико адреса у иностранству, да се, уколико се нешто деси мени или мојој породици, зна ко је наредбодавац, а то је Александар Вуциц – истакао је Мирковић у „отвореном писму медијима“, путем своје Фејсбук странице. Он је додао да је Марковић изопштио Анђуса из фирме, када је новинар решио да открије све детаље у вези са његовим пословањем. Мирковић наводи да је својевремено, на позив Александра Антића из СПС, Марковић позајмио два милиона евра ФК Црвена Звезда и Горану Весићу, због чега су Путеви Србије морали бизнисмену и његовим фирмама да обезбеде посао од 25 милиона евра. Саша Мирковић тврди да је као тадашњи помоћник министра саобраћаја имао увид у све то и да поседује документацију којом може да потврди своје наводе.

НУНС тражи објављивање свих информација

Независно удружење новинара Србије апеловало је на истражне органе да не одуговлаче са обелодањивањем свих информација о хапшењу новинара Дејана Анђуса. „Блиц је објавио вест да је Анђус ухапшен због сумње да је покушао да изнуди новац од једне особе. Други, пак, медији, износе сумње да је Анђус ухапшен под сумњивим околностима, због учесталих критика које овај новинар у последње време износи на рачун актуелне власти. Пинк телевизија је у међувремену емитовала снимак сусрета Анђуса са неидентификованом особом, који, наводно, претходи чину хапшења. Подсећамо да је новинар Дејан Анђус почетком месеца позиван на информативни разговор у Безбедносно-информативну агенцију“, наводи се у саопштењу НУНС-а и додаје да надлежни истражни органи треба да што пре изађу у јавност са свим релеватним информацијама „и тиме зауставе спекулације о разлозима хапшења Дејана Анђуса“.

Курир – Вучић ухапсио Анђуса због критике, „изнуда“ намештаљка

БЕОГРАД – Телевизијски водитељ Дејан Анђус ухапшен је јутрос у Београду под сумњивим околностима! Како сазнајемо, Вучићев човек му је наместио изнуду како би себи спасао послове!

Како Курир сазнаје, Дејана Анђуса су ухапсили под сумњивом оптужбом за изнуду, иако неколико извора тврди да је у питању чиста намештаљка и да је човек који га је оптужио урадио све у договору са људима блиским Александру Вучићу, јер му је гарантовано да његови послови неће бити довођени у питање.

Наиме, како извор Курира наводи, човек који је оптужио Анђуса за изнуду и коме је тражено да то сними близак је сарадник политичара и годинама се бави пословима за државу, а држава му је највећи клијент.

Занимљиво је да је Анђус до пре две недеље био запослен баш код њега у фирми, али је након критика према Вучићу добио отказ.

Иначе, у већини осталих медија Анђус је углавном означен као „контроверзни“ и готово увек спомиње се секс са малолетницом, што показује да је очигледно да је све писано у једном центру блиском Вучићу, а потом подељено режимским медијима.

Очекује се и да неки „извор“ достави снимак наводне изнуде и тиме потврди оптужбу, а све то има за циљ да се дискредитује све што је Анђус изнео везано за криминал, од финансирања Вучићеве приватне војске од пара ЕПС-а па до начина како је са Вучићем заједно договорао послове за неке путарске фирме.

Подсетимо, новинар Дејан Анђус већ је почетком месеца позиван на информативни разговор у Безбедносно-информативу агенцију где је сатима држан и испитиван јер је изнео оптужбе против Александра Вучића, о чему је писао Курир!

Овај вид притиска на медије уследио је одмах пошто је јавност од Анђуса чула како Вучић тесно сарађује с вођама навијачких група, којима чак и намешта уносне послове преко тендера у јавним предузећима.

Гостујући у емисији „Да се не лажемо“ код Ратка Фемића на Курир ТВ, Анђус је изнео шокантне податке, за које тврди да су последица спреге људи из врха власти и опасних момака с трибина…

Занимљиво је да је на већини медија Анђус означен као „контроверзни“ и спомиње се секс са малолетницом. Очигледно да је писано из једног центра односно деливери унита блиског Вучић.

Притисак

Анђус је тада објаснио генезу тог односа и напоменуо да је он био сасвим другачији док је Вучић био у СРС.

Шокантни подаци које је изнео Анђус

– Случај Звездиних навијача је комплексна ствар. Они су били блиски Демокртаској странци док су били на власти, и тада су били против Вучића, тадашњег радикала. Они су тада били супротна страна и они су у Вучићевим очима или, жаргонски речено у нашем тадашњем дружењу, били усташе. Дакле, усташе са севера које руше власт Милошевића, Војислава Шешеља, радикала и самог Вучића. Они су били, колоквијално речено, усташе на улици – рекао је тада Анђус.

Вучић о хапшењу Анђуса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током обиласка фабрике муниције у Узићима код Пожеге да нема коментар на хапшење новинара Дејана Анђуса и да државни органи и у том случају треба да раде свој посао.

– Немам асполутно никакав коментар, а нека државни органи раде свој посао – рекао је Вучић новинарима.

Он је изразио уверење да ће надлежни органи, без страха и по по закону урадити свој посао:“Верујем да ће код нијх превладати закони и прописи“.

– Од суштинског значаја је то да не постоји сумња у поштење људи који управљају земљом, а то ко шта и како ради, је на надлежним органима – рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је познаје Милојицу Марковића, власника „Срем пута“, због чијих је оптужби за уцену ухапсен Анђус, рекао је да га је видео једном пре три године и после више није.

– Примио сам више лица, Марковић се жалио да га ометају да ради свој посао, рекао сам да морају да раде по закону и никада више нисам имао контакт. Сем што ми је Анђус слао поруке више пута – рекао је Вучић.


Извор: Агенције, Српска штампа

Оставите коментар

Оставите коментар на Све до сада познато о хапшењу Анђуса

* Обавезна поља