Чувени амерички дипломата Хенри Кисинџер допутовао је 29. јуна у Москву, а британски лист „Тајмс“ оцењује да је то можда и његова најзначајнија интервенција последњих деценија, као и да сусрет са руским председником Владимиром Путином није био случајан.

Следеће недеље ће се на маргинама самита Г20 у Хамбургу први пут састати Владимир Путин и Доналд Трамп, па Кисинџер намерава да раскрави односе измеду две државе, пише лист.

„Тајмс“ наводи да се може претпоставити да је Хенри Кисинџер у својој 94. години спреман да оде у пензију као и да је том листу доајен политике и бивши државни секретар САД саопштио да не тражи нови посао.

Међутим, последњих недеља Кисинџер је посетио престонице различитих држава где је држао предавања и имао састанке са лидерима тих држава.

Тако је 29. јуна допутовао у Москву која је била задња станица његове светске турнеје током које је Кисинџер довео под сумњу Трампова размишљања.

Уочи састанака са Владимиром Путином, ког зна већ дуго година, Кисинџер је говорио у Москви, позвавши на „нову фазу у односима измеду САД и Русије“.

Организатор састанка, члан Руске академије наука, Александар Динкин је саопштио да је време посете Кисинџера руској престоници недељу дана пре првог састанка Путина и Трампа на самиту Г20 – било намерно изабрано.

Изгледа да Хенри Кисинџер намерава да одигра ону улогу у односима између председника две државе коју је већ играо у децембру прошле године у Пекингу, сматра „Тајмс“.

Дипломатска офанзива Кисинџера се не свиђа свима. Неки постављају питање да ли је због веза са Кином и Русијом постао лобиста иностраних власти, док сам Кисинџер каже да ради само за себе и светски поредак.

„Имао сам среће што је моја професија и мој хоби. Не знам чиме бих још могао да се бавим“, изјавио је у јануару, пише „Тајмс“, а преноси Спутњик.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Кисинџер у Москви пред Г-20

* Обавезна поља