nemacki hotelИзмеђу Берлина и Вашингтона протрчала је „црна мачка“ америчких генерала који су учествовали у раду безбедносног форума у Минхену.

Високотиражни немачки дневни лист Bild објавио је да су Обамини генерали немачку министарку одбране Урсулу фон Лајен назвали „немачком капитуланткињом“, а да су за саму Ангелу Меркел говорили да у Минхену шири „московске глупости“.

Исти лист тврди да су се амерички генерали, дипломате и политичари 6. фебруара увече окупили у минхенском хотелу Bayerischer Hof и да су добро „претресли“ своје домаћине о којима нису имали превише лепих речи.

Фон Лајен су оптуживали да више не верује у победу Украјине, а Викторију Нуланд је омаловажавала Меркелову, а њен и Оландов одлазак код Путина је назвала „московском бургијом Меркелове“.

Bild је прецизирао да је други представник Стејт департмана, чије име није навео, говорио о Московским глупостима“ и Меркелове и „других Европљана“.

Сенатор Џон Мекејн је те вечери рекао: „Историја нас учи да диктатори, ако им се дозволи, узимају све више и више. Његово држање се неће променити због тога што је неко долетео у Москву“.

Нуландова је после Мекејна још нагласила: „Европљани се боје штете по своје економије, боје се узвратних санкција Русије“.

Уследиле су ове речи америчког политичара чије име такође није поменуто: „Мучно ми је да посматрам како су се наши партнери из NATO преплашили и како се пишмане“.

Нуландова је исте вечери пренела генералима да Европљанима треба говорити да ће САД, евентуално, Украјини испоручити „умерену количину противтенковских пројектила“.

На то је генерал Филип Бридлав, командант снага NATO у Европи, додао: „Ми не можемо Украјинцима испоручити довољно оружја да би победили Русију. То и није наш циљ, али морамо повећати цену коју ће Путин морати да плаћа на бојном пољу и тако омогућити да санкције и друге мере почну да делују пуном снагом“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Све већи јаз Берлина и Вашингтона

* Обавезна поља