Према резултатима истраживања Центра за посматрање, анализу и стратегију (CeMAS) све више Немаца верује тврдњама руског председника Владимира Путина.

Број оних који верују Москви много је већи на истоку земље, пише Дојче веле.

„Напад Русије на Украјину је реакција на провокације НАТО-а које Москва није могла игнорисати”. У ову изјаву према резултатима студије вјерује 19 посто грађана Немачке, што је седам процената више него у априлу.

Студија овог тинк-танка показује да је посебно на истоку земље спремност да се верује Путину велика. Да је НАТО провоцирао Русију на истоку верује више од трећине испитаних, док је на западу тај постотак више него упола мањи.

Слична је ситуација и са тврдњом да Путин води борбу против глобалне елите која „из позадине вуче конце”, у коју верује 27 одсто испитаних на истоку Немачке, а 16 одсто на западу.

Највећу подршку руски председник ужива код гласача десно-популистичке Алтернативе за Немачку, чија готово половина гласача сматра да је НАТО провоцирао Путина и да је Украјина део Русије.

Последњих седмица у више градова, посебно на истоку Немачке, све су бројнији протести на којима се захтеви за јачим мерама против инфлације мешају са захтевима за укидање санкције Русији и немешање у сукоб у Украјини.


Извор: Политика/Дојче веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Све више Немаца верује Путину

* Обавезна поља