Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да ће републиканци покренути поступак његовог опозива ако преузму већину у Представничком дому и Сенату Конгреса на изборима који ће се одржати 8. новембра.

Бајден је, у обраћању присталицама своје Демократске партије у Сан Дијегу, рекао како има информација да спремају поступак импичмента ако поново освоје већину у Конгресу.

„Не знам који ће разлог навести за поступак опозива. Не шалим се. Недавно су рекли како треба да престану да причају о импичменту док не победе на изборима“, додао је Бајден.

О могућности покретања поступка опозива Бајдена, за коју је у Представничком дому потребна проста већина, а у Сенату двотрећинска, говоре и амерички медији, позивајући се на изворе у Републиканској партији, али и сами републикански конгресмени.

Освета републиканаца демократама и Бајдену

„Поједини утицајни републиканци агресивно иду ка импичменту, захтевајући да Бајденова администрација буде кажњена, али и освету демократама због два поступка за опозив бившег председника Доналда Трампа“, пише Њујорк тајмс.

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор, која је већ у марту прошле године поднела захтев за покретање импичмента, рекла је да је „Џо Бајден крив јер је починио више кривичних дела и прекршаја“ и да је „време да буде опозван, осуђен и склоњен из Беле куће“.

Она је у свом првом предлогу за Бајденов опозив навела пет чланова према којима амерички председник треба да буде осуђен, укључујући и онај о злоупотреби положаја док је био потпредседник САД, јер је доносио одлуке у корист послова свог сина Хантера Бајдена у Украјини, наводи Њујорк тајмс. Тај захтев предат је Конгресу још 21. јануара 2021, првог дана Бајденовог мандата, али још није разматран, а поред Тејлорове, недавно му се придружила и сенаторка Мери Милер.

Џозеф Бајден се обраћа члановима своје странке у Новом Мексику, Новембар 2022 – Фото: ЕПА-ЕФЕ/Оливер Контрерас

Две трећине републиканаца траже опозив

Међу републиканцима преовладава расположење да се покрене поступак опозива, наводи „Атлантик“, позивајући се на испитивање јавног мнења које је урадио Универзитет Масачусетс Амхерст. Према том истраживању, чак 68 одсто републиканских гласача залаже се за Бајденов импичмент. Већина републиканаца сматра и да Бајден није легално изабран председник, због спора око резултата на председничким изборима 2020. године, сматрајући да је Доналд Трамп на њима победио.

Елиза Стефаник, једна од најутицајнијих републиканаца у Конгресу, недавно је рекла да би Представнички дом могао да покрене поступак опозива следеће године због пословних веза Бајденове породице и његовог „нелегалног захтева“ земљама ОПЕК-а да одложе смањење производње док не прођу избори за Конгрес. Стефаник, која председава конференцијом републиканаца у Представничком дому и трећа је личност у страначкој хијерархији те установе, рекла је да је Бајденов захтев ОПЕК-у био „веома нечувена, неприкладна и незаконита радња председника“.

Републикански конгресмен Боб Гуд је, са друге стране, казао како би Бајден требало да буде опозван због мигрантске кризе, јер је отворио границе и тако угрозио безбедност државе.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Бајден страхује од опозива после избора

* Обавезна поља