putin.gifБЕОГРАД — Владимир Путин дошао у Београд док Србија балансира између тежње да постане чланица ЕУ и жеље да сачува добре односе с Русијом, наводе светски медији.

Агенција Франс прес констатује да Путин може да рачуна на топлу добродошлицу у Београду, док Асошиејтед прес преноси да су руског председника грађани Србије „ентузијаситчно дочекали“.

Путин је посетио Србију која је ухваћена усред спора Москве и Запада око Украјине, наводи АП, додајући да је Србија све више распета око питања да ли да настави ка ЕУ или да одустане од евроинтерграција и успотсави боље односе с Русијом.

АП наводи да је председник Србије Томислав Николић рекао да Србија види Русију као великог савезника и партнера и да ће увек бити на истој страни, док је, како пише, премијер Александар Вучић који нагиње Западу, покушао да поново увери ЕУ да Србија не мења прокламовани курс.

Агенција Франс прес пише да је Путин допутовао у симболичну посету која учвршћује руске интересе у срцу Европе, у контексту повишених тензија између Москве и Запада због украјинске кризе.

АФП наводи да је Путин одабрао Београд као место да упути упозорење сваком ко покуша да уцењује Москву поводом украјинске кризе.

Француска агенција наводи да Брисел пажљиво прати посету и да је тражио од Србије да потврди своје „проевропско“ ангажовање управо током Путинове посете. Агенција додаје да Путин може да рачуна на топлу добродошлицу у Београду који одбија да уведе санкције Москви, пазећи да не увреди тог великог савезника.

Агенција Ројтерс наводи да је Србија приказала војну параду пред руским председником балансирајући своје амбиције ка ЕУ и трајно поштовање према савезнику, великој сили – Русији која је у раскораку са Западом.

Ројтерс наводи да је парада одржана 16. а не 20. октобра када је ослободјен Београд, како би се датум прилагодио Путину који путује на евроазијски самит у Милану.

Упркос почасниом дочеку и „узвишеном говору“ о словенском братству, премијер Александар Вучић је рекао да Србија не скреће с курса ка Западу на којем је сада, 15 година од рата с НАТО око Косова, наводи Ројтерс.

Та агенција наводи и да је – када је реч о српској влади – Путинова посета популарна медју многим гласачима, док ће за Путина, парада добро бити примљена код куће, у време када је руска економија погодјена санкцијама.

Британски Би-Би-Си (ББЦ) наводи да је Путин допутовао у Београд где је почасни гост на војној паради набијеној симболизмом. ББЦ наводи да се историјски односи Србије с Русијом незгодно уклапају, посебно после украјинске кризе, у амбиције Србије да удје у Европску унију.

ББЦ наводи да је Путин примио највише српксо одликовање од председника Николића, и да је рекао да ће Русија увек видети Србију као најближег савезника. Убрзо потом Путин је скинуо тежак ланац, наводи ББЦ, додајући да постоји искушење да се то види као симболичан гест после Вучићевих речи да је Србија на европском путу.

Радио слободна Европа наводи да Путинова посета истиче „осетљву равнотежу“ Србије измедју Европске уније у коју жели да удје и односа с Русијом, који су укорењени у историји и религији, али и обухватају економске и геостратешке интересе.

Британски Телеграф пише да за много Београђане војна парада представља непријатност коју држава тешко може да приушти, да се грађани жале на буку авиона и штету коју војна возила праве на улицама.

С друге стабне, наводи Телеграф, Београд има блиске односе с Русијом која српској влади даје „меке зајмове“, а Србија има и повлашћени приступ руском тржишу.

Немачки Шпигел пише да Влада у Београду стоји пред сличним питањем као Украјина пре годину дана – да ли да се приближи ЕУ или да негује ближе односе са Русијом.

„Односи Београда са Русијом су традиционално блиски. Русија је као заштитна сила Словена на Балкану. Београд одбија санкције према Русији“, наводи се у тексту и каже да је руски председник Путин пре доласка у Италију на кратко посетио Београд.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Светски медији о Путиновој посети

* Обавезна поља