djordje-vukadinovic1Више је него очигледно да је ова посета протекла у одличној, срдачној атмосфери. Такође, она илуструје висок ниво односа Србије и Русије, као и односа српског и руског народа. Ту не мислим само на протокол и највише државно одликовање које је додељено председнику Путину, као и дочек који је приређен и од стране државних званичника и од стране грађана, већ и на атмосферу којом је читав сусрет праћен. Не памтим да је било толико осмеха на лицу председника Путина током разговора са својим партнерима из иностранства, да је било толико позитивне енергије. Та добра атмосфера је заправо најважнији утисак са почетка овог сусрета.

Са друге стране, економски аспект је изузетно важан, вероватно више за Србију него за саму Русију, али су обе стране истакле колики је напредак постигнут током последњих годину дана у економској размени, али и колика шанса, колики простор постоји у смислу унапређивања односа.

Можда најважније је и истицање пријатељских односа српског и руског народа. Посебно је важна чињеница коју је истакао председник Николић да су Србија и Русија увек биле на истој страни, односно да никад нису биле супротстављене једна другој током историје. Осим тога, оне су обе биле на „исправној страни“ историје, како у прошлости, тако и у садашњости. У том смислу, рекао бих да је ово важна манифестација и за руску страну и за председника Путина, с обзиром на то да он може у Београду, као једној од европских престоница, да рачуна на неподељену подршку и руководства и народа, што свакако није безначајан политички добитак.

Коначно – реакције, сумње, па и повремено нервоза којом су западни политички фактори пратили ову посету показује да је, без обзира на релативно кратку посету председника Путина, ово био један значајан сусрет који обећава да се односи, сарадња између Русије и Србије треба да подигну на још виши ниво.

Да ли ће све ово бити довољно за некакав озбиљнији заокрет српске политике, то ћемо тек да видимо. Ту мислим на евентуалну промену курса Србије ка евроинтеграцијама. Саговорници Владимира Путина су ових дана јавно и декларативно истицали да Србија неће скренути са курса евроинтеграција, али да тај курс неће угрозити наше односе са Русијом.

Лично, нисам сигуран да је дугорочно могућа вожња на том паралелном колосеку, која подсећа на некадашњу политику „и Косово и Европа“.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Посета у позитивној атмосфери

* Обавезна поља