vucic-edi-rama-10-11-2014-14БЕОГРАД– Светске агенције извештавају о напетој атмосфери на конференцији за медије српског и албанског премијера, називајући оно што се десило сукобом и провокацијом.

Британска агенција Ројтерс тако преноси да је премијер Србије Александар Вучић позив албанског колеге Едија Раме да Београд призна независност Косова назвао провокацијом.

„Што пре признате независност Косова пре ћемо моћи да напредујемо“, рекао је Рама на „напетој“ заједничкој конференцији за новинаре с Вучићем, а преноси Ројтерс.

Вучић је, додаје се у вести из Београда, Рамину изјава назвао „провокацијом“ и поручио да Србија никада неће признати независност Косова.

Агенција Франс прес је пренела као хитну вест да су се српски и албански премијер сукобили на конференцији за новинаре око Косова.

Агенција извештава о сукобу премијера Србије и Албаније, Александра Вучића и Едија Раме поводом Косова током „историјске посете“ Београду, прве те врсте неког албанског лидера после 68 година.

„Вучић се видљиво изнервирао на конференцији за штампу пошто је Рама позвао Србију да призна „неумитну стварност“ независности Косова“, навела је француска агенција.

Приштински медији пренели су изјаве оба премијера, истичући при томе речи Едија Раме да је „Косово реалност чију су независност признале 108 дрзаве света“, али и реаговање премијера Србије Александра Вучића да „није очекивао овакву провакцију од стране премијера Албаније те да је Косово и Метохија део Србије“.

Медији у Приштини описују да је у тренутку када је премијер Албаније говорио о неповратном процесу независности Косова премијер Србије скинуо слушалицу у знак неслагања са изјавом Раме.

Прва посета албанског лидера Београду после 68 година, најављивана као историјска, претворила се у провокацију и спор двојице премијера.

Западне агенције у извештајима са састанка премијера Александра Вучића и Едија раме наводе да су се они сукобили око питања независности Косова.

„Најављивана као ново поглавље у историји Балкана, прва посета албанског лидера Србији после 68 година претворила се у спор пред телевизијским камерама између двојице премијера око независности бивше српске покрајине Косова“, наводи у извештају Ројтерс.

АП је известио да су двојица премијера били најавили да ће оставити по страни несугласице и фокусирати се на европску будућност двеју земаља, „али да опуштеност између два балканска ривала није трајала ни до краја заједничке конференције за новинаре“.

АФП је такође јавио да су се Вучић и Рама „отворено сукобили“ на конференцији за новинаре око Косова током посете чији је циљ било отопљавање односа.

„Вучић се видљиво изнервирао на конференцији за штампу пошто је Рама позвао Србију да призна „неумитну стварност“ независности Косова“, навела је француска агенција.

Западне агенције су пренеле Рамину изјаву на заједничкој конференцији за новинаре да Србија и Албанија имају потпуно супротне ставове о Косову, али да је „независно Косово неумитна регионална и европска стварност, коју треба поштовати“.

Вучић је, видљиво изнервиран, рекао да није очекивао такву „провокацију“ од Раме, да не разуме какве везе албански премијер има с Косовом и поручио је да је Косово део Србије и да он никоме неће дозволити „да понижава Србију“.

Како је пренео АФП, Вучић је „очигледно покушавао да контролише гнев“ и истакао је да Косово није било међу предвиђеним темама разговора, као и да он о том питању није разговарао с Рамом током тет-а-тет састанка.

Радио Слободна Европа приметио је, у извештају с конференције, да је Рама говорио дуже од српског колеге, али да већи део јавности у Србији није разумео шта говори.

„Превода није било ни код новинарских питања, а тек је из Вучићевих речи постало јасно да је Рама говорио и о Косову. Након тога су уследиле оштрије речи премијера Србије, који је, као и његов колега, симултани превод слушао преко слушалице“, наводи Слободна Европа.

И приштински медији преносе како јавни сервис РТС није преводио говор премијера Албаније, те како премијер Србије Вучић на крају конференције за штампу није пружио руку свом колеги, јер овај није испоштовао договорени протокол посете.

Поједини портали у Приштини преносе како премијер Албаније није дочекан заставом Албаније и приказују фотографију сусрета с шефом дипломатије Ивицом Дачићем на аеродрому, где нема албанског обележја.

Путем друштвених мрежа многи политички аналитичари коментарисали су изјаву Едија Раме као начин да се додвори Албанцима на Косову, док су неки такав његов говор назвали патетичним.

С друге стране, познати албански дисидент Адем Демаћи је за приштинске медије рекао да поздравља потез албанског премијера.

“Тако треба сви да оду и да говоре отворено у Србији и да казу у лице српским четницима истину“.

Премијер Србије Александар Вучић оштро одговорио албанском премијеру Едију Рами на изјаве о Косову, које је оценио провокацијом и инцидентом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Светски медији о сусрету Вучића и Раме

* Обавезна поља