azem-vlasi-1Косовски аналитичар и добар познавалац српско-албанских односа Азем Власи оценио је данас да је премијер Албаније Еди Рама у Београду поновио оно што је познато као дефинитивна чињеница – да је Косово држава, а да Србија и њен премијер Александар Вучић морају због своје јавности да кажу да ту чињеницу не признају.

Он је у изјави за Радио Слободна Европа оценио да се у односима Албаније и Србије неминовно повлачи за собом и питање Косова, Албанаца на Косову, и оних у Прешевској долини.

Коментаришући изостанак превода у директном преносу на РТС и због чега јавност у Србији приликом заједничког обраћања двојице премијера није разумела Раму, Власи је оценио да је Вучићу стало да каже оно што он има и да то српска јавност схвати.

– То су промишљени пропусти од стране Србије, да јавност у Србији не разуме оно што Рама каже – оценио је Власи.

Ти гафови нису случајни пропуст, већ део сценарија дочека Раме, узимајући у обзир да га је Србија примила због Брисела, а не зато што је желела да га са задовољством дочека, закључио је он.

– Моја је процена да је Србија посету премијера Албаније прихватила прилично мрзовољно, због обзира према Бриселу, односно ЕУ, тако да домаћину Вучићу није било превише стало да све буде ОК и да свако у Србији разуме шта каже Рама –

изјавио је Власи.

Према његовој оцени, посета премијера Албаније Србији би требало да означи позитиван заокрет обе земље ка ЕУ и у међусобним односима.

После отопљења односа међу свим европским државама, биле оне чланице ЕУ или не, каже Власи, једино су Албанија и Србија остали у некаквом топло-хладном односу.

– Сигурно је да ће посета имати резултате у неким договорима о даљој сарадњи и слободном кретању људи, а тиме Албанија и Србија демонстрирају спремност да нормализују свој однос као друге европске државе – указао је Власи. Симић: Рама није одолео националистичким изазовима

Предраг Симић: Рама није одолео националистичким изазовима

Сусрет премијера Србије и Албаније, Александра Вучића и Едија Раме, пропуштена је прилика за побољшање односа две земље, јер албански премијер очито није способан да одоли националистичким изазовима, изјавио је данас политички аналитичар Предраг Симић.

Симић је Рамин позив Србији да призна независност Косова оценио дипломатским инцидентом истакавши да је понашање албанског премијера на заједничкој конференцији за новинаре превазилшло и очекивања највећих скептика. Било је, каже, за очекивати да ће албански премијер, након инцидента са дроном на утакмици Србија-Албанија, покушати да смири ситуацију и покаже своје државничко умеће.

– После овога, чини ми се да он не делује као неко ко је способан да одоли тим националистичким изазовима. С друге стране не видим на који начин се односи између Срба и Албанаца, који су и пре ове посете били на ниском нивоу, готово на нули, могу опоравити – навео је Симић у изјави за Танјуг.

Симић сматра да је ово била прилика за једну политичку поруку да су Албанци на Балкану у овом тренутку сигурни, самоуверени, да Еди Рама добија обележја проалбанског лидера и да је Београд из тог угла био идеално место за то. Симић очекује да ће се овај инцидент на Западу тумачити управо онако како је то Рама хтео.

– Можда ће бити одређеног већег опреза, али не треба очекивати да ће Запад уопште и реаговати на ове изјаве албанског премијера у Београду – закључио је Симић.


Извор: Танјуг, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Власи и Симић о изјави Раме у Београду

* Обавезна поља