aleksandar-vucic-kim-14-01-2015-2Светски медији известили су о посети премијера Александра Вучића Косову, истичући да је позвао косовске Србе на мирну коегзистенцију са већинским албанским становништвом.

Француски лист „Либерасион“ наводи да је Вучић упутио „поруку мира албанској већини која је једнострано прогласила незасивност те територије од Србије 2008. године“.

Агенција Франс прес истиче да је Вучић боравио у „високо симболичној посети Косову поводом православне Нове године“, током које је апеловао на тамошње Србе да живе у миру са албанским суседима.

„Он је, такође, позвао косовске Србе, који као и Београд нису признали независност бивше српске покрајине, да остану на Косову“, преноси АФП, додајући да им је Вучић обећао „значајнију помоћ Србије него икада“.

Француска агенција напомиње да се Вучић, који је био у пратњи неколико српских министара, данас није састао са косовским лидерима и да током посете, која је протекла уз јако полицијско обезбеђење, није забележен ниједан инцидент.

АФП преноси и речи косовског министра спољних послова Хашима Тачија да су лидери у Приштини одобрили ову посету која је по природи „и хуманитарна и верска“.

„Настојимо да интензивирамо посете са обе стране, не смемо да се бојимо комуницирања“, рекао је Тачи, како наводи Франс прес.

Француска агенција оцењује и да су се везе између Београда и Приштине побољшале откако су њихови односи постали формалнији 2013, са споразумом у чијем је постизању посредовала ЕУ, и подсећа да се наставак дијалога о продубљивању односа очекује у Бриселу почетком фебруара.

Британски „Телеграф“ наводи да посета премијера Вучића Косову значи „први корак“ ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и „ново поглавље“ у историји тих односа.

Агенције Хина и Фена у први план истичу да је Вучић на Косову позвао Србе да не продају имања и не исељавају се, те да је поручио сународницима да их Београд није заборавио и најавио им помоћ и подршку државе.

Македонска агенција МИА извештава да је српски премијер препоручио косовским Србима да живе у миру са суседима Албанцима и да ће мир донети корист обема странама, као и да треба да се усредсреде на рад и заједничку будућност.

Хрватски „Јутарњи лист“, под насловом „Вучића напали на Косову, ногама му лупали у службени ауто“, преноси наводе српских медија да је у једном тренутку током посете дошло до инцидента те да је Вучић рекао новинарима на улазу у манастир Грачаница да је неколико особа шутирало његов аутомобил и вређало га.

Вучић је, преноси „Јутарњи лист“, рекао да „то говори о њима“, да их нико није провоцирао, а да ће им он купити књиге о лепом понашању.

Албанска агенција АТА наводи да Вучић данас „још једном није могао да се уздржи од националистичких изјава“ те да је рекао да је Косово колевка Србије.

АТА преноси и да је Вучић позвао српске локалне становнике да рађају више деце.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Светски медији о Вучићевој посети Косову

* Обавезна поља