lavrov-stajnamjer-klimkin-fabijus-ap_fПосле састанка министара спољних послова Немачке, Француске, Украјине и Русије у Берлину, јасно је да не треба очекивати скоро решавање сукоба. То сазнање је горко пре свега за становнике Донбаса, сматра Бернд Јохан.

Нови покушај решавања сукоба у Украјини је пропао. Министри спољних послова Украјине, Русије, Француске и Немачке састали су се у Берлину, да би се разишли необављеног посла. У догледно време неће бити сусрета на врху у такозваном формату из Нормандије. Састанак шефова држава и влада четири земље је, иначе, планиран за ову недељу у Казахстану. Од тога неће бити ништа. Горко је то сазнање. Наиме, већ дуго министри спољних послова четири земље трагају за дипломатским решењем. Почетком ове године они су додатно појачали своје напоре. Али пропаст њихове иницијативе је горка пилула понајпре за људе у кризном региону, Донбасу. Њихова ситуација је и због зиме све гора. Крхко је примирје између украјинских снага и проруских сепаратиста које подржава Москва. Чак и за време православног Божића било је мртвих у борбама. Ситуација остаје експлозивна.

Потрага за миром у временима терора

То је горки пораз дипломатије и када узмемо у обзир да је француски министар спољних послова Лоран Фабијус, упркос терористичким нападима у својој земљи, заједно са својим немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером упорно тражио могућност да се оконча крвави сукоб на истоку Украјине. Скоро да се може рећи: Француска тренутно има других брига поред заустављања лудости на истоку Украјине!

Фабијус и Штајнмајер заслужују признање за уложене напоре. Ретко се дипломате тако свесрдно и упорно залажу за мирно решење. Француска и Немачка, некадашњи противници из светских ратова, знају колико је драгоцен мир у Европи. Стога су покушали све да зауставе сукоб, који није само рат украјинских снага и сепаратиста, већ и једва прикривени рат Русије против Украјине.

Међутим, стране у сукобу остају бескомпромисне. То је тако већ месецима. У сенци терористичких напада у Француској, који угрожавају безбедност свих европских држава, сигнали који стижу из Москве и Кијева су жалосни. Обе стране туговале су за жртвама терористичких напада у Француској, али жртве у међусобном сукобу, којих је већ 5.000, као да их не дотичу у истој мери.

Бескомпромисни курс Москве и Кијева

У украјинском државном врху очито још увек постоје снаге које желе војну победу на истоку земље. Кијев смањује социјалне издатке да би финансирао огроман програм наоружавања. Разумљиво је да Украјина свим средствима жели да избегне замрзавање сукоба у Донбасу. Тиме би после припајања Крим Русија фактички повукла нову граничну линију кроз саму земљу.

Ни Москва није одустала од своје агресивне политике према Украјини. Циљ је политичка дестабилизација, која би се могла завршити у комадању суседне земље. Замрзнути конфликт у Донбасу створио би основу за даље освајање територија у Украјини. Русија још није учинила ништа да би распршила те сумње.

Док терористички напади у Француској доводе до тога да државе на западу Континента збијају редове, исток Европе остаје зона нестабилности. Русија се све више изолује и својом политиком угрожава суседне земље. А Украјина је усред исцрпљујућег рата из којег више не може да нађе излаз. Горко је и то сазнање.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Горка сазнања о Украјини

* Обавезна поља