Председник шиптарског Косова Хашим Тачи изјавио је данас да без договара са Србијом нема мирног решења за Косово и најавио да ће уложити огромне напоре да се постигне историјски споразум, „што значи реципрочно признавање обе стране“.

„Сви знамо да без дијалога и преговора са Србијом не можемо да постигнемо мирно решење. Други пут је немогућ, неприхватљив. Споразум ће се много тешко постићи, биће много тешкоћа, баријера, али ја сам оптимиста. Боље сада, него после две, три деценије“, рекао је Тачи на конференцији за новинаре с премијером Македоније Зораном Заевом.

Тачи је рекао да је статус кво за њега неприхватљив.

„Немамо право да као таоце држимо будућност наше деце, деце наше деце и будућих генерација“, рекао је косовски председник.

Тачи је рекао да иза дијалога стоје и власт и опозиција у Приштини и најавио да ће преговори у будућности бити интензивирани. Он је додао да ће Косово морати да направи демаркацију 430 километара границе са Србијом.

„Демаркација ће бити комплексан процес и мораће да се заврши, биће то тежак процес, али морамо да га предузмемо као лидери“, рекао је он и додао да ће договор Косова и Србије, ако се постигне, бити у европском духу.

Тачи је рекао да Косово поштује територијални интегритет суседних земаља Македоније, Албаније и Црне Горе.

„Нећемо направити никакав споразум који ће минирати суседе. То ће бити као споразум који ви овде правите са ЕУ, са САД и свим нашим пријатељима партнерима“, рекао је он.

Тачи је навео да ће споразум имати „европску суштину и бити у интересу и Косова и Србије“ и да неће бити решен по етничкој линији.

„Сачуваћемо супстанцу, суштину и мултиетничност на Косову и у Србији. Неће бити решења по етничкој линији или на етничкој основи“, рекао је Тачи.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи – Историјски споразум значи реципрочно признавање

* Обавезна поља