Држава не може да одузима црквену имовину, мишљење је Венецијанске комисије и ОЕБС/ОДХИР, које је још пре три године достављено црногорској влади, а у којем, између осталог, стоји да Српска православна црква у тој држави има неспорни правни субјективитет, који је деценијама препознат у пракси, пише данашњи подгорички Дан.

Конфискација цркава и њихове имовине, коју је влада планирала нацртом закона о слободи вероисповести из 2015. године, представљала би кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине, оцењено је у том документу до којег је Дан дошао у посед.

Венецијанска комисија је 27. новембра 2015. године припремила мишљење бр. 820/2015 о Нацрту закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Мишљење је претходно достављено Министарству за људска и мањинска права на чијем се челу у то време налазио Суад Нумановић.

Венецијанска комисија и ОЕБС/ОДХИР су мишљење припремили за пленарну седницу Венецијанске комисије у децембру 2015. године, али је Министарство повукло акт из процедуре пред тим међународним телом, наводи Дан.

Указује се и да је амбасадорка Божидарка Крунић, стална представница Црне Горе при Савету Европе, дописом од 24. августа 2015. године затражила мишљење Венецијанске комисије о Нацрту закона о слободи вероисповести.

Нацрт закона су проучили и у име Венецијанске комисије саставили мишљење међународни правни експерти Николае Есану (Република Молдавија), Кристоф Грабенвартер (Аустрија), Јорген Стен Соренсен (Данска), Јан Валаерс (Белгија) и Бен Вермеулен (Холандија) у својству известилаца.

У Мишљењу међународни правни експерти су у 96 тачака дали неповољне и негативне оцене на велики број одредби у Нацрту закона са препорукама да се бришу због дискриминаторних обележја.

Готово све одредбе Нацрта закона које су већ годинама предмет многобројних полемика и на којима истрајава Влада Црне Горе због Српске православне цркве нису прошле тест усаглашености са Европском конвенцијом о људским правима, другим важећим међународноправним актима и обавезујућом судском праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Венецијанска комисија и ОЕБС/ОДИХР у закључку сматрају да је неопходно да се замени застарели Закон о правном положају верских заједница из 1977. године новим Законом о слободи вере, пратећи развоје правних, политичких и друштвених услова у којима се верске заједнице успостављају и делују.

Ова међународна тела сматрају да Нацрт закона презентује озбиљне проблеме по многим питањима која морају бити третирана у односу на процес поновне регистрације, оптерећујуће захтеве регистрације, дискриминаторно држављанство, територијалне захтеве о поклапању граница верских заједница са границама државе Црне Горе, несразмерне санкције за верске заједнице (забрана и уклањање из регистра) и коначно питање, како квалификују, конфискације цркава, верских објеката и других непокретности верских заједница из чланова 52 и 53 Нацрта закона, као и имовинска права верских заједница.

У мишљењу су, пише Дан, дате препоруке да цркве и верске заједнице које су већ регистроване у складу са законом из 1977. године могу бити аутоматски препознате и стећи правни субјективитет. Ово правило, такође, треба да буде примењено на верске заједнице које су фактички препознате као правна лица при чему је посебно поменута Српска православна црква у Црној Гори, за коју експерти Венецијанске комисије сматрају да има неспоран правни субјективитет који је деценијама препознат у пракси.

Венецијанска комисија сматра да дискриминаторно држављанство и територијални захтеви за регистрацију верских заједница треба да буду уклоњени, а формални захтеви за регистрацију треба да буду ограничени на оне који су неопходни за идентификацију верске заједнице и верификацију да ли иста испуњава услове за регистрацију предвиђене законом. Истичу и да неоправдани захтеви као што су информисање о „начину деловања (…) који заједница користи за обављање верских обичаја“ или „основним верским текстовима верске заједнице у аутентичном тексту“ треба да буду уклоњени.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Подгорица не може отимати имовину СПЦ

* Обавезна поља