taci-malo do sukoba__1383125360ПРИШТИНА/БЕЧ – Министар спољних послова Косова Хашим Тачи оценио је да ће Србија сносити последице због одлуке да му не дозволи боравак у Београду 24. априла на скупу једне невладине организације.

Тачи је за бечки „Пресе” казао да је таква одлука Србије супротна дијалогу и побољшању односа Приштине и Београда.

„То ће свакако имати последице”, изјавио је Тачи не желећи да каже какве би то последице могле бити.

Тачи је један од лидера бивше ОВК који је у Србији осуђен за тероризам, а потерница за њим је још на снази.

Косовски министар је додао да ипак неће бити директних контрамера према српским политичарима.

„Понашање Србије према мени ће послужити као пример како не треба да се опходимо према суседима”, оценио је Тачи.

Говорећи о налогу за његово хапшење, он је казао да су се у време када је он донет, судови више бавили политиком него правдом.

Тачи је 11. јула 1997. осуђен у одсуству пред Окружним судом у Приштини на 10 година затвора, а пресуду је 12. марта 1999. године потврдио Врховни суд Србије.

dacic-taci 2Дачић и Тачи, руковање без обзира на полемику

БРДО КОД КРАЊА – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић накратко је данас разговарао и руковао се са косовским министром спољних послова Хашимом Тачијем на конференцији у Словенији без обзира на полемику Београда и Приштине поводом најављиване Тачијеве посете Београду.

Министри спољних послова региона, међу њима, Дачић и Тачи, окупили су се на Брду код Крања на конференцији под називом „Брдо процес” како би размотрили даље могућности и кораке у циљ унапређења сарадње.

Домаћини скупа су шефови дипломатија Словеније и Француске, Карл Ерјавец и Лоран Фабијус, а присуствују и европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони, као и државни секретар у немачком министарству спољних послова Маркус Едерер.

Неформално ћаскање учесника пред почетак разговора било је прилика да се Дачић и Тачи рукују и размене по коју реч, иако је још јутрос аустријска штампа пренела изјаву Тачија да одлука српских званичника да не одобре његову посету Београду супротна дијалогу и побољшању односа Приштине и Београда.

„То ће свакако имати последице”, изјавио је Тачи за бечки „Пресе”, не желећи међутим да каже какве би то последице могле бити.

Тачија је у Београд позвала невладина организација Омладински одбор за образовање, као организатор скупа „Европске интеграције западног Балкана – заједно можемо боље” 24. априла, али је позив повучен.

На најаву да би могао да дође у Београд српски званичници, међу њима и сам Дачић, оштро су реаговали, истичући да то није усклађено са институцијама у Београд и да ће Тачи, имајући у виду важећу оптужницу против њега, бити ухапшен ако дође.

Поводом овог питања из Брисела су поручили да очекују поштовање договорених процедура и да се таквим стварима баве официри за везу.

marko djuricЂурић – Видимо се на Косову

БЕОГРАД– Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас, након што му из Приштине није дозвољено да оде у Грачаницу, да је „републичка влада старија од покрајинске”.

„Добио сам информацију од покрајинске владе да није у могућности да ми дозволи посету Грачаници која је требало да буде организована током данашњег и сутрашњег дана. Једино што могу да поручим је: Видимо се на Косову и Метохији. Ипак је републичка влада старија од покрајинске”, рекао је Ђурић новинарима након седнице скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Упитан да ли је одлука власти у Приштини одговор и чин реципроцитета у односу на отказивање доласка министра спољних послова Косова Хашима Тачија у Београд, он је казао да није добио никакво образложење за то што му Приштина није омогућила долазак у Грачаницу.

Ђурић је додао да даљег напретка у разговорима с привременим институцијама у Приштини неће бити док се не реши питање формирања Заједнице српских општина.

„Расправа о Статуту ЗСО је у озбиљној фази. Консултујемо се с представницима тих општина и ради се на више нацрта Статута заједнице. Пре него што се било шта утврди, мора много пута да се измери и процени. У сваком случају, домаћа јавност ће бити упозната с нашим нацртом Статута”, казао је Ђурић.

Ђурић:Без функционалне ЗСО нема напретка у дијалогу

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Београд не може ићи у даљу нормализацију односа са институцијама у Приштини док се не успостави функционална Заједница српских општина (ЗСО).

„Надлежности ЗСО не могу бити мање од онога што је дефинисано Бриселским споразумом Београда и Приштине, иако представници привремених институција у покрајини говоре да ће ЗСО имати овлашћења каква имају невладине организације”, рекао је Ђурић на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију на коме је представио Извештај о напретку дијалога Београда и Приштине.

„Ја могу да их питам где у свету постоји невладина организација која се бави избором регионалног шефа полиције, управљањем здравством и просветом”, казао је Ђурић.

Он је додао да све надлежности ЗСО морају бити предвиђене законима који важе на територији покрајине, али да привремене институције у Приштини „категорички” одбијају да разговарају о променама прописа, иако су се на то обавезале прихватањем Бриселског споразума.

„Очекујем да ће у наредних месец, месец и по дана бити интензивирана активност радних група које треба да утврде најмањи заједнички именилац за ЗСО. Ми у консултацији с представницима општина које треба да чине ЗСО, радимо на нацрту статута Заједнице, а и Приштина треба да уради свој нацрт”, казао је Ђурић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи прети, Дачић се рукује, Ђурић иде на косово

* Обавезна поља