taci-malo do sukoba__1383125360БРИСЕЛ – Новоизабрани председник Косова Хашим Тачи изјавио је да се упркос насиљу и противљењу опозиције залаже за споразуме о сређивају односа са Београдом и наставак преговора са Србијом. У интервјуу за европско издање америчког листа Политико, Тачи је рекао и да је ЕУ једино орпедељење за регион. Полтико пише да Тачијеви политички противници кажу да је његов долазак на место председника Косова начин да се избегне судски поступак везан за оптужбе Савета Европе да је он био вођа злочиначке групе уплетене у трговину органима.

Лист наводи да је бивши премијер и шеф дипломатије, а сад нови косовски председник у интервјуу „одлучно порекао такве наводе као и тврдње да је корупција постала општепроширена током његове власти”. Тачи је рекао да се упркос насиљу и противљењу опозиције у редовима косовских Албанаца залаже за споразуме о сређивању односа с Београдом и наставак преговора са Србијом.

Европска унија је једино опредељење за Косово и регион, истакао је он и навео да би „регион, ако не би било уласка у ЕУ, могао да склизне у национализам и идеје о мењању граница, што би изазвало више патњи, изнад граница наших поимања”. Тачи је рекао и да је он за решења по угледу на ЕУ без граница, а „не за поновне битке за прекрајање граница по етничким линијама”.

„Ми и Срби смо”, истакао је Тачи, „народи који су део европске породице нација и сваки покушај прављења етничких земаља или држава у региону једино значи оружане сукобе – а где би нас то одвело, где би се завршило?”.

bler-taciПолитико наглашава да „иако Косово жели да се придружи ЕУ, Шпанија, Кипар, Грчка, Румунија и Словачка не признају косовску независност, упркос захтевима Велике Британије да оне земље које то још нису учиниле, признају Косово”.

„Један дипломатски извор је рекао Политику да Лондон снажно подржава то да Косово постане члан ЕУ”, наводи лист и додаје да је Тачи нагласио да је „веома захвалан за сталну подршку Велике Британије… која је за Косово стратегијски партнер”. Политико предочава и да је „Тачијевом залагању за чланство Косова у ЕУ задат ударац наводима везаним за његову прошлост” додајући да је „швајцарски парламентарац и адвокат Дик Марти Тачија у извештају за Савет Европе оптужио да је био вођа злочиначке групе уплетене у трговину органима и организовани криминал током и после ратних сукоба”.


Извор: Бета

Коментари

Један коментар на Тачи захвалан Великој Британији

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи захвалан Великој Британији

* Обавезна поља