ivan-karic,-boris-tadicНова демократска странка (НДС) Бориса Тадића успела је да стигне до регистра политичких партија пречицом, тако што се припојила регистрованој странци Зелени Србије, која је променила име у НДС-Зелени, а њен лидер је, како је уписано Иван Карић.

Ово спајање, НДС је објаснио као техничко решење које им је омогућило излазак на предстојеће изборе, мада им то за учешће у изборној трци уопште није било потребно. Могли су на изборе и као група грађана и као коалиција, зато изгледа да се иза овог поступка крије нека друга намера.

Представници фузионисаних странака нису се баш претргли да објасне када су дошли на идеју за овакав поступак, нити су рекли где су и када потписали коалициони споразум, као ни шта он садржи. И једни и други понављају причу о неопходном техничком решењу које омогућава НДС-у учешће на изборима.

Та прича, међутим, не држи воду.

Марко Благојевић из Цесида каже да је НДС могао на изборе као коалиција, група грађана, то закон дозвољава. Да је Тадић могао да учествује у изборној трци и без овог уједињавања, најбоље сведоче претходни избори 2012. године на којима су учествовали Уједињени региони Србије, Млађана Динкића, који су наступили као коалиција неколико странака и удружења грађана. И нису имали баш никакве, ни техничке, нити било какве друге проблеме. УРС је, као странка, регистрован тек 21. априла 2013. године.

Дакле, ни Тадићев НДС не би имао никакав проблем, зато све ово делује чудно. Лидер зелених Иван Карић, међутим, за „Политику” тврди да нема ничега тајанственог и објашњава да су Зелени Србије 5. фебруара у Горњем Милановцу одржали своју скупштину и донели одлуку о промени имена, а оног дана када су од Министарства правде и државне управе добили папир, издали су саопштење. Он истиче: „Ово је решење којим је, практично, створена изборна партија, која, формално-правно, може да учествује на изборима. Дакле, ми смо обезбедили правно-технички оквир да људи окупљени око Бориса Тадића изађу на изборе као политичка групација. Ми то видимо као покушај спасавања демократије у Србији.”

На нашу констатацију да је Тадић могао на изборе, па и под именом под којим је сада предао изборну листу и без овог уједињавања, Карић одговара да су закони у Србији прилично недемократски. У нормалном демократском свету довољно је да се окупи група грађана која има исти политички циљ, да прогласи програм и да изађе на изборе.

На наше питање где је и када потписан споразум НДС-а и Зелених Србије, Карић каже да је потписан коалициони споразум са ЛСВ-ом, ЗЗС-ом, мађарском странком Заједно за Војводину и Демократском ромском партијом. А, са Тадићевим НДС-ом? Карић каже: „Потписали смо интерни договор о политичким вредностима. Странка Зелени Србије је постала политичка вредносна окосница за изборно окупљање, а договорили смо се да политичку идеју око грађанског блока предводи Борис Тадић.”

Покушали смо јуче да и од представника НДС-а чујемо неко објашњење о овом напрасном уједињавању, али нисмо нашли никога ко би хтео о томе да говори. Речено нам је једино да је Борис Тадић већ казао да је реч о техничком решењу. То је рекао и Марко Ђуришић, шеф изборног штаба НДС-а, за „Ало”. Он је казао: „То је техничко решење како бисмо могли да изађемо на предстојеће изборе. Наиме, не бисмо успели да урадимо све процедуралне ствари око регистрације странке и зато је ово било решење.” Ђуришић је врло искусан што се изборног поступка тиче, јер је на много избора био шеф изборног штаба Демократске странке, па сасвим сигурно зна да је његова нова странка у изборну трку могла и без ових трикова уједињавања. Биће да је овде, ипак, реч о неком другом трику који би требало да мало збуни бираче ДС-а и помогне дојучерашњем почасном председнику ДС-а Борису Тадићу да на своју страну привуче што више бирача демократа. Могуће је и да, овако, омогући себи скраћени поступак регистрације, без компликоване папирологије и скупљања десет хиљада потписа бирача. Има више теорија.

Шта ће бити са овом „преименованом” странком кад се заврше изборе, хоће ли Зелени Србије да се поново пререгиструју и врате своје име?

„Ми очекујемо да НДС настави свој политички живот, да скупе потписе за регистрацију, а зелени ће наставити да се залажу за све оно за шта су се залагали у последњих пет година. Наставићемо да функционишемо као два одвојена организма”, одговара Карић.

———————————————

Експресна пререгистрација

Сви у Србији кукају на администрацију, али уме она да буде и брза, а била је експресна у случају преименовања странке Зелени Србије. Дакле, зелени су 5. фебруара донели одлуку да ће се звати НДС – Зелени Србије, а Министарство правде и државне управе у чијој је надлежности регистрација странака, већ 10. фебруара завршило је тај посао. То је било баш брзо, јер Закон о политичким партијама предвиђа да Министарство доноси решење о упису промена података у регистар у року од 30 дана од дана предаје уредне пријаве. НДС и Зелени Србије су баш имали среће, у неким претходним владама било је случајева да се на регистрацију странке, иако је тада требало само сто потписа за упис, чека и по пар година. Такав случај смо имали када је неколико посланика СПО у време када је ДСС имао власт, напустило своју странку и основало другу сличног имена. Чекали су Војислав Михајловић, Богољуб Пајчић и, између осталих, Верољуб Стевановић, на регистрацију све до нових избора.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадићев зелени дриблинг

* Обавезна поља