tadic-vucicБЕОГРАД – Борис Тадић, који је пре неколико дана напустио Демократску странку, изјавио је данас да је одлучио да изађе на парламентарне изборе 16. марта, да су разговори с потенцијалним партнерима у току, а да ће након избора правити нову странку.

Он је у емисији „Став Србије” на Првој ТВ рекао да на изборе излази пре свега с људима из ДС који су претходних осам година подржавали његову политику и с грађанима који су за ту политику гласали.

О томе да ли ће и с ким евентулано правити коалициону листу разговори још нису завршени, додао је Тадић.

Негирао је да је правио било какав договор о цепању ДС са Александром Вучићем или да су људи из кругова блиских вицепремијеру знали за одлазак Тадића из странке пре него они у ДС-у.

„То је апсолутна бесмислица и лаж. Нико није знао да ћу изаћи из ДС двадесет минута пре него што сам изашао на конференцију за новинаре”, изричит је био Тадић, додајући да је пре неколико месеци разговарао са Вучићем, али да тема нису били избори, већ шта учинити са земљом.

Тадић је рекао да се протеклих годину и по дана једино није сретао са Томиславом Николићем јер, он, како је рекао, за то није изразио жељу, али је поновио да нема никакав договор ни са Вучихем ни са Дачићем, уз опаску да су „бескарајно наивни сви који мисле да се С Вучићем може постићи такав договор”.

„То је могуће само онда када дође време за договор. Не кажем да сам за велику коалицију. Ако СНС настави овакву политику у медијама, ако не буде сматрала да су питања просвете и културе пресудна, ако се не буде бавила тиме каква треба да буде инвестициона стратегија у будућности – онда нисам за то.„

Истичући да је његов једини разлог за бављење политиком да допринесе решавању темељних проблема Србије, Тадић је рекао и да га у будућој влади не занима ниједно место те да нека никакав договор о формирању владе.

„Сматрам да мора поново да настане политичка организација на коју личи ДС протеклих година. Без такве организације нема ни демократије ни стабилности”, рекао је Тадић нагласивши да сада нема времена за прављење нове странке.

Странка му је у плану након избора, а о називу коалиције с којом би изашао на изборе у марту, каже, још није одлучено, с обзиром да је разговоре са потенцијалним партнерима почео тек сада, „а не онда када су то јавили медији”.

Упитан да ли ће му партнер бити Млађан Динкић, Тадић је рекао да му се лидер УРС обратио последњих дана, али да ништа о томе не жели да коментарише док не одговори нејпре њему, док је одбијање позива на сарадњу Чедорима Јовановића оценио као политички легитимно, истакавши да лидер ЛДП има пуно право на такав став, али да нема право на увредљив тон.

Он је, међутим, додао да ниједног тренутка није размишљао о коалицији са Јовановићем, јер је Јовановић такав став и раније износио.

Тадић је приметио да није долбро што велики број грађана не зна за кога би гласао, напомињући да је његова жеља да формира коалицију са новом вредносном оријентацијом, са визијом Србије у наредне четири године, те да нова политичка странка мора да има и нову концепцију.

„Не знам које је име, најлогичније је да буде Нова Демократска странка”, додао је.

Тадић је навео и да бивши председник Србије има обавезу да се понаша одговорно, иако би за њега, какоје рекао, било боље „да ово прође без мене”.

Упитан шта ће сматрати успехом на изборима, Тадић је рекао „све изнад 10 одсто гласова, оценивши да Вучић није диктатор, али да креира ауторитарни режим који је опасан за Србију.

Повратак Зорана Живковића у ДС, али и Весне Пешић, био му је само повод да напусти странку, али суштински, како је рекао, „не можете водити политику унутар политичког блока са људима који сматрају да сте ви свих претходних година били Ал Капоне, као што мисли Весна Пешић, или који је уништио ДС, као што мисли Живковић.

„То је немогуће, ту нема места за моју политику”, рекао је Тадић, нагласивши да није шеф мафије, већ да је честито обављао свој посао, а Драгану Ђиласу, каже, оставља могућност да са људима који мисле да је он (Тадић) уништио ДС и Србију и био предводник мафије, прави коалицију.

„То је његово пуно и легитимно право, али ја нећу да дајем алиби за такву политику”, рекао је Тадић.

Динкић: На изборе самостално, можда и у демократском блоку

БЕОГРАД – Уједуињени региони Србије спремни су да самостално изађу на изборе, али ће размотрити и могућност изласка у оквиру блока странака који се залажу за демократску и модерну Србију, изјавио је председник УРС-а Млађан Динкић.

„Данас ћемо донети одлуку да излазимо сами на изборе, али ћу предложити ГО да размотри могућност изласка у оквиру блока странака и угледних појединаца који су уједињени за демократску и модерну Србију”, рекао је Динкић на седници ГО те странке.

Подсетивши да је та странка у претходних више од десет година три пута сама излазила на изборе он је истакао да је при томе показала да су њени чланови спремни да уђу у параламент те да могу да победе политичке противнике.

„Свесни смо да је ово моменат који захтева окупљање свих снажних демократских снага које имају јасан план развоја Србије и нуде конкретна решења и спремни су да их спроведу и остваре”, поручио је Динкић и поновио да ће одлуку о томе донети председништво странке.

Лидер УРС је на седници ГО представио економску платформу странке указујући да је Србији неопходан савремени „њу дил”, план за снажни привредни развој, који обухвата подстицање инвестиција и запошљавања, посебне погодности за извозно оријентисане инвестиције, те подршку малим и средњим предузећинма кроз бесповратна средства и развојну банку…

Ђилас: ДС се не бори против Вучића, него онога што ради

Председник Демократске странке(ДС) Драган Ђилас изјавио је данас да се нада да су предстојећи парламентарни избори 16. марта последњи пут да се та странка бори против диктатуре у Србији.

На обележавању 24. годишњице рада ДС, Ђилас је рекао да се та странка не бори против Александра Вучића због његове личности, већ да је против онога што он ради.

Ђилас је додао да се ДС бори против хајке и прогона, цензуре медија, економског уништења, задуживања, и лажних обећања.

Он је поновио да Демократска странка не постоји да би била увек у власти, већ да би мењала земљу на боље и Србију учинила пристојним местом за живот.

Коштуница: Тренутак да се народ тргне, доста је понижавања

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да та странка на парламентарне изборе излази самостално инсистирајући на политичкој неутралности земље и додао да ће то бити важни избори јер ће народ одлучивати да ли жели политичку неутралности земље или европске интеграције.

Коштуница је, обраћајући се члановима Главног одбора ДСС, рекао да та странка треба самостално да учествује на изборима, да има своју политику засновану на државотворној идеји политичке неутралности, али да има и целовит економски програм развоја Србије до 2019.

„Ови избори су важни да важнији не могу бити. Бивша власт у којој је већину имао СНС дословно је опустошила Србију”, рекао је Коштуница, оценивши да ситуација на Косову и Метохији, од уласка НАТО, никада није била тежа, да је досадашња власт у тој покрајини уништила српску државност, да је омогућила да у Војводини „сепаратисти поново пишу статут”.

Главни узрок територијалног, економског и моралног пропадања Србије је Европска унија, поновио је Коштуница став ДСС, критикујући посебно однос власти према ЕУ у којем ће, како је рекао, српска привреда пропадати све док је Србија за Брисел везана европским интеграцијама и Споразумом о стабилизацији и придруживању.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић инструисан у Минхену – прави странку!

* Обавезна поља