tadic arhivaПрихват затвореника из Гвантанама био је тема у разговорима представника Србије и САД и 2009, у време док је шеф државе био Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке, али наша страна није позитивно гледала на ту идеју. Тадић у разговору за „Политику” каже и да то није предлагала наша влада, него да су предлози стизали „од америчке и од европске стране”. Тадашње власти Србије нису сматрале да би то био потез који ће побољшати односе са САД.

– То је врло озбиљно питање, a кад доносите такву врсту одлуке морате да мерите разлоге за и против. Тим гестом не постаје се земља савезница великих сила у борби против тероризма, већ преузима одговорност за погрешне одлуке у борби против тероризма. Ми нисмо сматрали да је корисно да се Србија у такве акције укључује. Сматрали смо корисним да се Србија укључује у мировне операције, да бисмо на тај начин могли много боље да бранимо своје спољнополитичке позиције. Поред тога, ако сте земља савезница у мировним операцијама с великим силама, онда је већа вероватноћа да нас они бране од терористичких удара попут оних какве смо имали у јужним српским општинама.

boris tadic-kondoliza rajsСматрате ли потез ове владе и долазак двојице затвореника из Гвантанама добрим у овом тренутку?

То је потез кратког даха, који ће овој влади донети још неколико дана добрих односа са САД.

Да ли је најављено окупљање „деривата ДС-а”, како Пајтић воли да каже, можда и ваша последња шанса, с обзиром на то да изгледа као да се СДС распада?

Нити се СДС распада, нити постоје „деривати” ДС-а, нити је то наша последња шанса. Морам да разочарам оне који би се радовали распаду СДС-а или ДС-а – то се неће десити. Сматрам да демократска и грађанска опозиција у овим околностима треба да се уједини, јер смо сви тек мало изнад цензуса. Жао ми је што ДС није прихватио мој предлог о таквом уједињењу пред изборе, јер бисмо сасвим сигурно имали други најбољи изборни резултат и била би потпуно другачија констелација политичких односа, поготово пред председничке изборе следеће године и неке локалне изборе, на пример за Београд. Сад је прилика да исправимо те грешке и зато сам и дао конкретан предлог – да се формира унија демократских странака. То подразумева формирање новог ентитета, с новим органима, другачијим начином доношења одлука и новим људима.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић о затвореницима Гвантанама

* Обавезна поља