ТадићБЕОГРАД – На изборима за председника општинског одбора Демократске странке у Земуну, кандидат Бориса Тадића победио је кандидата који је ближи струји актуелног председника ДС Драгана Ђиласа. Дешавања у земунском одбору, Тадићево реактивирање и избори на Вождовцу заказани за 15. децембар могли би да буду увод у озбиљне промене у врху странке.

Ђилас се није нарочито ангажовао на недељним страначким изборима у Земуну, па победа Младена Ергеца који је близак потпредсенику ДС Миодрагу Ракићу, Тадићевом блиском сараднику, над Савом Јерковићем не чуди. С друге стране, Тадић је недељним појављивањем на вождовачкој пијаци, а затим и у Оџацима где је дошао да подржи локалне одборе уочи избора, показао да од политике није одустао.

Међутим, тек би евентуално лош резултат на изборима у општини Вождовац могао да буде “окидач” за веће промене. Како је за “Блиц” потврдило више извора из врха странке, незадовољство међу демократама је све веће, па би дебакл на вождовачким изборима био повод да се на седници Главног одбора заказаној за 22. децембар отвори питање поверења Драгану Ђиласу.

Највећа претња актуелном председнику ДС долази од струје коју предводи некадашњи потпредседник ДС и бивши министар одбране Драган Шутановац, али и од Тадића који има подршку некадашњег саветника, данас потпредседника ДС Миодрага Ракића.

– Уколико на Вождовцу освојимо мање од 15 одсто, на Главном одбору ће бити жестока расправа. Тадић и Шутановац неће пропустити прилику да искритикују начин на који Ђилас води странку и серију лоших резултата на локалним изборима – наводи један од саговорника “Блица”. Шутановац, како је “Блиц” већ писао, већ неколико месеци озбиљно ради на прикупљању подршке широм Србије. Обилази општинске одборе ДС и тражи подршку за Ђиласову смену.

– Шутановац за сада има на својој страни чак 60 одбора. Са председником општине Смедеревска Паланка Радославом Милојичићем Кеном је организовао већ и изборне штабове и поставио шефове који су у приправности – открива извор нашег листа.

У ДС-у тренутно постоји пет различитих струја, а осим Шутановца, предводе их почасни председник ДС Борис Тадић, председник Градског одбора ДС Балша Божовић, заменик председника странке Бојан Пајтић и актуелни лидер Ђилас.

Шутановац се узда у то да је као кандидат за председника ДС најприхватљивији за све остале струје.

– Са Балшом Божовићем је разговарао и он не одбацује могућност да Шутановац преузме странку, иако су били противкандидати на градском нивоу. Пајтић неће пристати да се Тадић врати на чело ДС, док би са Шутановцем могао да направи договор. Тадић за сада одбија могућност да његов кум дође на чело странке, али ни ти разговори нису завршени па постоји могућност да се предомисли – наводи наш саговорник.

Драган Ђилас: Добро је што Тадић учествује

Председник ДС Драган Ђилас рекао је да подржава учешће почасног председника демократа Бориса Тадића и других функционера странке у кампањи за изборе на Вождовцу, Оџацима и другим страначким кампањама.

– Нормално је да сваки члан странке учествује у изборним активностима – рекао је Ђилас коментаришући присуство Тадића на једном од изборних пунктова на Вождовцу.

Према његовим речима, добро је да свако у странци буде што више активан, а било би још боље да је таква активност постојала и раније.

Владимир Вулетић: ДС никако да се консолидује

Сви неспоразуми који се сада јављају, а које у ДС упорно покушавају да прикрију, показују да у ДС никада није дошло до потпуне консолидације након губитка председничких избора и немогућности ДС да формира владу – каже за “Блиц” Владимир Вулетић, политички социолог. Он каже да Тадићево појављивање на Вождовцу и у Оџацима значи “испитивање терена”. Вулетић сматра да су фракције нормална појава, али да ниједна неће моћи самостално да успе.

– Ко би могао да преузме странку зависи од способности преговарања – наводи он.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић започео рушење Ђиласа

* Обавезна поља