tanjug-izboriБЕОГРАД — Представници парламентарних странака СНС, СПС, ДС, ЛДП и ДСС поручили да су спремни за ванредне републичке изборе уколико их буде.

Већина њих оценила је и да избори не би требало да успоре процес реформи и европских интеграција.

На Танјуговој панел расправи „Има ли шансе да испунимо захтеве из преговора са ЕУ“, функционер СНС Марко Ђурић рекао је да би утицај евентуалних ванредних избора на европске интеграције зависио од исхода на тим изборима.

Ђурић је истакао и да би и европске интеграције и реформе у извесној мери били убрзани ако би на тим изборима снаге које су се показале као носиоци европских интеграција освојиле убедљивију подршку.

Према оцени шефа посланичке групе ДС Борислава Стефановића на изборе се не иде због реформи, већ да би СНС „уоквирила светачки статус једног човека“. „Поставља се питање ако је влада била феноменална, реформска, сјајна, два пута прављена, у чисто злато окована, зашто морамо на изборе, јер суштински не можете да објасните зашто то хоћете“, рекао је Стефановић.

Он је додао да ће СНС одлуку о изборима донети на својим страначким органима, што показује колико су институције, како је оценио, небитне и да о свему одлучује један човек.

Стефановић је рекао да ће избори бити расписани на основу процене да ли може да се капитализује популарност СНС која, према њиховим проценама износи више од 40 одсто, што, сматра Стефановић, није утемељено. Он, иначе, сматра да у наредној влади социјалиста неће бити.

Ђурић је, реприлицирајући Стефановићу, навео да ДС показује нервозу због евентуалних избора у које би ушла, и то, како је рекао, подељана у више колона и интересних група и свесна да у следећој влади не би учествовала јер грађани памте и осећају на својој кожи катастрофу коју су демократе изазвале док су биле на власти“.

У дијалог се укључила и потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић која је јасно поручила да би социјалисти после избора сигурно имала више посланика у скупштини него што имају сад, додајући да избори не би требало да коче реформске токове, посебно не оне који иду ка европском циљу. „Не мислим да ће евентуални избори моћи да закоче најбитније, не само административне него и политичке, правне и економске токове, којима морамо бити посвећени у постизању европског циља“, рекла је Ђукић Дејановић.

Потпредседник ЛДП Иван Андрић, чија је странка такође залаже за изборе, сматра да преговоре ЕУ треба да води другачија влада, која има већи легитимитет и реформски капацитет, и да је дошло време за ванредни излазак на биралишта јер, како сматра, не постоји други начин да се изађе из кризе. „Очекујемо да парламентарни избори буду расписани у наредних дан или два и да се одрже 16. марта, заједно са београдским“, рекао је Андрић.

И потпредседница Демократске странке Србије Донка Бановић уверена је да су избори неопходни, али истиче да након њих Србија не треба да тежи европским интеграцијама, већ политичкој неутралности. „Од Србије се тражи и тражиће се да се одрекне своје покрајине, да би доспела у чекаоницу ЕУ“, поновила је Бановић став своје партије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Танјугов панел – Сви спремни за изборе

* Обавезна поља