rasim-ljajic(1)БЕОГРАД — Председник СДПС-а Расим Љајић изјавио је данас да сматра да би расписивање избора за државу било боље од сталне атмосфере предизборне кампање.

Љајић је за РТС оценио да се у друштву ствара атмосфера која инклинира превременим парламентарним изборима, али да ће последњу реч имати највећа странка владајуће коалиције – Српска напредна странка.

„Оспе добијем када помислим на још једну кампању и не радујем се изборима, али као реалан човек мислим да је боље да прекинемо ову агонију са лицитирањем и да идемо на изборе, а да период кампање и формирања владе буде што краћи“, рекао је Љајић.

Како је оценио, избори су мање лоше решење од замрзавања политичке ситуације, јер влади и парламенту могу да донесу нову енергију тиме што ће најјача политичка снага у земљи преузети и највећу политичку одговорност.

„Очекујем стабилну владу са мањим бројем странака која ће моћи да се суочи са изазовима које имамо у земљи“, рекао је Љајић, додавши да, уколико избора буде, очекује кратку кампању у којој ће бити више конструктивне дебате него што је до сада било уобичајено.

Љајић је, такође, истакао да на предстојећим изборима треба да буде установљено правило да странка која освоји највише гласова има и мандатара, како премијерско место не би било предмет политичке трговине.

Он, такође, очекује да број министарстава у влади буде трајно смањен, на 14 до 15.

„Овај изборни циклус ће довести до тога да неке странке отпадну и то је природна селекција, надам се да ће број странака у влади и парламенту бити мањи што ће и владу учинити ефикаснијом“, рекао је Љајић.

Упитан са ким ће у коалицији његова странка ићи на изборе, Љајић је одговорио да СДП разговара са СНС о сарадњи када је реч о изборима у Београду, а да ће са другим потенцијалним партнерима разговарати ако то не уроди плодом.

Љајић, који је и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, упитан зашто је радна верзија нацрта измена закона о раду повучена, објаснио је да би тај закон био усвојен и у мандату претходне владе да је тај изазов био лак.

За доношење тог закона, како је рекао, потребна је велика политичка воља и знатна већина у скупштини, а текст свакако не може бити избрушен за месец или два.

„Мислим да ћемо то урадити у некој новој влади после избора, јер то је најважнији закон који чека следећу владу“, рекао је Љајић и додао да измене закона о раду морају уважавати реалност, како не би биле дезавуисане у јавности пре него што уопште буду усвојене.

„Морамо да нађемо меру измедју онога што је потребно и онога што је реално спроводљиво“, казао је Љајић.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Боље избори него стална атмосфера предизбоне кампање

* Обавезна поља