ministarstvo-spolj.-posl._5БЕОГРАД – Србија се није изјаснила о санкцијама ЕУ појединцима из свргнутог украјинског режима, јер влада у техничком капацитету не може да коментарише политичку ситуацију у свету, речено је у четвртак агенцији Бета у Министарству спољних послова Србије.

„Нова влада Србије ће се изјаснити о ситуацији у Украјини и на Криму. Техничка влада не коментарише актуелна политичка дешавања у свету“, рекли су у Министарству.

Одлуци Савета ЕУ о увођењу санкција „одређеним особама, правним лицима и телима“ одговорним за злоупотребу државних фондова и кршење људских права у Украјини придружило се више земаља које нису чланице ЕУ, међу којима су Црна Гора, Исланд, Албанија, Лихтенштајн, Норвешка и Молдавија.

БиХ није одговорила на захтев ЕУ, јер о томе није постигнута сагласност у трочланом Председништву БиХ.

О ставовима ЕУ поводом кризе у Украјини министра спољних послова Србије Иван Мркића у среду је обавестио шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт, који му је пренео поруку високе представнице Кетрин Ештон.

Мркић је о Украјини разговарао и с амбасадором Русије у Србији Александром Чепурином „који му је доставио поруку министра иностраних послова Сергеја Лаврова“, саопштено је из Министарства.

Одлука Савета ЕУ налаже замрзавање новчаних средстава и економских ресурса особама које су означене као одговорне за злоупотребу украјинских државних фондова, као и онима који су проглашени одговорним за кршење људских права у Украјини.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Техничка влада не може да се изјасни о Украјини

* Обавезна поља