majkl-frojnd„Срби и Израелци често од Запада чују: ’Зашто дозвољавате историји да вам стоји на путу? Заборавите на то. Усредсредите се на друге ствари.’ Међутим, када западне земље питате зашто и даље желе да управљају Корзиком или Каталонијом, онда се историја одмах враћа у игру и види се да је ипак важна.”

Овако на борбу Србије и Израела за очување целовитости својих територија гледа Мајкл Фројнд, оснивач и председник Удружења израелско-српског пријатељства, које промовише јачање веза две земље. Ових је дана боравио у Београду поводом обележавања десетогодишњице погрома Срба на Косову.

„Дошао сам да као Јеврејин и Израелац пружим подршку Србима на годишњицу страдања и паљења српских цркава на Косову. Када ти је брат у жалости, а Срби и Јевреји јесу браћа, онда се очекује да одеш да га утешиш”, каже у разговору за „Политику” Фројнд.

Рођен је у САД, али последњих 16 година живи у Израелу, где је покренуо две организације за повратак Јевреја у домовину. Колумниста је „Џерузалем поста”. За Србију је почео да се занима деведесетих, док је живео у Америци. Тих година је о свету сазнавао читајући „Њујорк тајмс”, али је с временом схватао да амерички медији једнострано извештавају о Израелу стављајући се на страну Палестинаца. Да ли онда искривљују истину и о другима, запитао се.

„Синуло ми је да ако су новине пристрасне када пишу о збивањима о Израелу, онда је врло могуће да искривљују чињенице и када пишу о рату на Балкану. Кренуо сам да читам о овом региону и почео снажно да се идентификујем са Србијом”, каже он и додаје да верује да су Србија и Израел веома сличне земље. „Обе су мале, окружене историјским непријатељима, жртве су хипокризије међународне заједнице и под међународним притиском да се одрекну историјских територија да би удовољиле непријатељима и чак их и наградиле за насиље и сејање страха.”

Осим тога, наставља наш саговорник, Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог светског рата, снажан идентитет, национални понос и историјско памћење које Запад неретко жели да избрише.

„Запад покушава да направи постисторијски свет, на пример, ЕУ, где нема граница и где се ствара европски идентитет. Међутим, то је фантазија, јер људи имају групни карактер, то јест стало им је до тога да припадају нечему већем од њих самих. Спорт то најбоље илуструје. Када наш тим победи, осећамо се као да смо и ми победили”, каже овај рођени Њујорчанин.

За Јеврејина из Велике јабуке са дипломама Принстона и Колумбије очекивало би се да, попут многих других америчких Јевреја, буде заговорник америчког либерализма оличеног, између осталог, и у политици председника Била Клинтона према Србији. Иако сматра да, уопште узев, Америка има позитиван утицај у свету, за разлику од других сила, Фројнд је велики противник америчке политике коју су према Београду спроводили Клинтон и његови сарадници, виђенији амерички Јевреји попут државне секретарке Мадлен Олбрајт, команданта НАТО-а Веслија Кларка и министра одбране Вилијама Коена.

„Већина Американаца не познаје детаље конфликта, контекст, историју и многи не би нашли Србију на мапи. Када је реч о америчким Јеврејима, многи су асимиловани, више су Американци него Јевреји и они гледају на свет кроз призму америчког либерализма. То значи да су у Албанцима видели слабу страну, а у Србима велико, зло чудовиште које је убијало невине људе на окупираној земљи”, каже он и додаје да је убеђен да људи с Запада не схватају да је Косово важно Србима као место где је духовно и историјски настала српска нација и где се налазе српски манастири из 14. века који доказују да су тамо живели и молили се Срби. „За западно јавно мњење ствари су тако постављене да Срби желе албанску земљу. У то верују и либерални амерички Јевреји, али могу одмах да вам кажем да они тако гледају и на сукоб на Блиском истоку. У Палестинцима виде жртве, а у Израелу – Србију.”

Ако регионима широм света дозволите да се осамостале, то ће довести до хаоса у међународном систему, сматра наш саговорник.

„Ако дозволите да свако било где на свету може да одлучи да заслужује своју државу, онда нека вам је са срећом да контролишете силе које сте ослободили. Пандорина кутија је отворена. Ја сам веома поносан на то што израелска влада, упркос вишегодишњем огромном међународном притиску, није признала једнострано проглашење косовске независности”, каже он.

Како је могуће да је Запад признао косовску независност и тражи формирање палестинске државе, а осуђује отцепљење Крима од Украјине? Фројнд има само једну реч за то – лицемерје. Верује да западна јавност није свесна дволичности у међународним односима, али и да су Израел и Србија криви што нису ту исту јавност образовали и информисали о сукобима у својим регионима. Док одаје признање јеврејској дијаспори за лобирање за интересе Израела, дотле за српске исељенике сматра да не користе свој утицај да помогну Србији.

Од многих Срба чује да је Косово њихов Јерусалим. На то одговара: „Јерусалим је наше Косово.” Зато подвлачи да два народа морају да истрају и држе се заједно. Израел је често на мети критике ЕУ, која му прети смањивањем економске сарадње због сукоба са Палестинцима, док је нормализација односа Србије и Косова услов за чланство који је Брисел успоставио Београду. Фројнд сматра да Израелци и Срби не смеју да се одрекну своје историје и својих права зарад економског просперитета или придруживања ЕУ.

„Ја знам да је то примамљиво, али неке ствари су срж националног идентитета и ако их се одрекнете, ризикујете да изгубите оно што јесте. Када свет дође и каже Србима: ’Одреците се Косова и ући ћете у ЕУ!’ или када поручи Израелцима: ’Одреците се јудејског и самарићанског Јерусалима и имаћете мир и просперитет’ то је као да лекар некоме саопшти: ’Извади срце и нећеш осећати бол.’ Наравно да нећеш, јер ћеш бити мртав.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Западна осуда отцепљења Крима је лицемерје

* Обавезна поља