francuska-teroristiБраћа Шериф (32) и Саид (34) Куаши, који су у нападу на сатирични лист „Шарли ебдо” убили 12 људи, ликвидирани су у акцији француске полиције, а иста судбина задесила је и трећег терористу Амедија Кулибалија (32), који је у продавници кошер-хране у Паризу убио најмање четворо грађана. Према наводима Си-Ен-Ена, Кулибалијева саучесница Хајат Бумедијен (26) успела је да побегне највероватније прерушена у једног од талаца. Остали таоци (један којег су држала браћа Куаши и најмање петоро у маркету кошер-хране) спасени су.

Иако је на почетку изгледало да два инцидента нису повезана, испоставило се да Кулибали стоји иза убиства полицајке у предграђу Париза, које се одиграло 24 сата након напада на „Шарли ебдо”. Најпре је саопштено да је полицајка убијена у саобраћајној чарки и да нема никакве везе са тероризмом. Погрешна процена и готово три дана потере за терористима изазвали су у француској јавности и медијима многе критике на рачун ефикасности полиције.

Браћа су од среде била у бекству, а о њиховом кретању јавност је сазнавала само посредно, будући да су у току бега опљачкали једну бензинску пумпу чији запослени их је идентификовао. Коначно су се скрасили у штампарији надомак аеродрома „Шарл де Гол” и узели једног таоца. Полиција је опколила објекат и блокирала цело подручје, а браћа Куаши су поручила да желе да умру као мученици.

Француски медији пренели су да је драма у самопослузи са кошер-храном у Порт де Венсену у источном делу Париза завршена након што су специјалци улетели и уз рафалну паљбу из аутоматског оружја повикали: „На под!” На телевизијским снимцима могло се видети да пет талаца, од тога једна беба у наручју своје мајке, излећу из радње. У овом нападу рањена су два полицајца, а много амбулантних кола дежурало је испред радње. Иако је операција завршена, у целој зони су присутне јаке полицијске снаге.

Према првим информацијама, и Амеди Кулибали и Хајат Бумедијен усмрћени су у овој операцији, што је касније демантовано. Они су са собом имали две аутоматске пушке. Француска жандармерија претходно је упозорила да су ово двоје тешко наоружани и да су врло опасни.

Кулибали је претходно захтевао ослобађање опсаде браће Куаши на североистоку Париза и претио потоком крви уколико се његови захтеви не испуне.

Новинари су открили да је Кулибали својевремено радио у фабрици „Кока-Коле” у Грињију и да се бивши председник Никола Саркози 2009. године са њим сусрео када је посетио ову фабрику. О томе је „Фигаро” објавио репортажу са сликом Кулибалија пре пет година.

Supermarket-policija

Док је трајала потера за Саидом и Шерифом Куашијем, расветљавани су поједини детаљи из њихове биографије, па се тако испоставило да се Саид својевремено у Јемену борио у редовима Ал Каиде. Тамо је наводно био 2012. године, а сумња се да се придружио екстремистима у време када је јеменски огранак Ал Каиде опустошио цео југ Јемена, искористивши нестабилност која је преплавила ту земљу током арапског пролећа. Многи страни студенти који су студирали арапски у Јемену били су осумњичени да су били повезани са екстремистима, а касније су депортовани. Један од званичника навео је да је Куаши највероватније био у групи странаца која је депортована из Јемена 2012. Агенција АП не наводи да ли је Саид Куаши у Јемен стигао као студент или на неки други начин.

У међувремену је Исламска држава (ИД) преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу и запретила да су Велика Британија и САД следеће на удару.

„Почели смо операцијом у Француској, за коју преузимамо одговорност. Сутра ће бити у Британији, Америци и другима”, рекао је исламски свештеник и једна од лидера ИД Абу Сад ел Ансари на проповеди у ирачком граду Мосулу, који контролише Исламска држава, како преноси израелски лист „Харец”.

„То је порука свим земљама које учествују у коалицији предвођеној САД која је убила чланове Исламске државе”, запретио је он.

Истовремено, пензионисани амерички генерал Томас Мекинерни изјавио је за Фокс њуз да не мора обавезно да значи да ИД стоји иза напада у Француској само зато што је Ансари дао овакву изјаву и да постоји могућност да овај покрет све то говори у пропагандне сврхе.

На помолу је била још једна криза у Паризу, на Тргу Трокадеро, који је полиција евакуисала по подне, без објашњења, преноси „Фигаро”.

Овај лист наводи да је непотврђена гласина о присуству једног наоружаног мушкарца на Трокадеру довела до евакуације и превентивне интервенције снага реда.

Приступ линијама метроа на том тргу у 16. арондисману такође је био затворен.

На твитер налогу шесте линије метроа наведено је да је приступ тој линији са Трга Трокадеро поново отворен, те да је „инцидент окончан”, без даљих информација.

У међувремену, један конобар је „Фигароу” потврдио да је Трокадеро био евакуисан, али да је у међувремену поново отворен. „Полицајци и војници су веома брзо интервенисали и у року од 20 минута евакуисали трг. Он је поново отворен пре 15 минута”, рекао је он.

Француски Орвел одустао од промоције свог романа

Уeлебек одустао од промоције романа после напада на „Шарли”. Француски писац Мишел Уeлебек одложио је промоцију свог новог романа „Потчињавање”, визије Француске под исламском влашћу, после масакра у сатиричном листу „Шарли ебдо”.

Књига је објављена у среду, истог дана када су наоружани нападачи убили 12 особа у париској редакцији листа, укључујући неке од најистакнутијих француских карикатуриста.

Уeлебеков пријатељ Бернар Мари, левичарски економиста, један је од убијених и писца је дубоко погодила његова смрт, рекао је АФП-у његов агент Франсоа Самуелсон, док је издавач „Фламарион” саопштио да је Уeлебек „напустио Париз да би побегао од свега и отишао на снег”. „Шарли ебдо” је на насловној страни објављеној на дан напада објавио карикатуру Уeлебека и неколико страница је посветио његовом новом роману који замишља Француску којом 2022. владају муслимани. Десница је хвалила његов нови роман и прозвала га француским Џорџом Орвелом, док левица тврди да је својом књигом начинио велики поклон екстремној десници, додатно распирујући исламофобију.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Терористи ликвидирани уз нове цивилне жртве

* Обавезна поља