nesreca-kombi-tanjug1ЛЕСКОВАЦ – У Општој болници у Лесковцу кажу да је ово највећа несрећа која се догодила у овом крају: четрдесет један имигрант из Бангладеша, Сирије, Нигерије, Бурме, Алжира, Лаоса и Кашмира, који су илегално ушли у нашу земљу и вероватно кренули пут Мађарске, повређен је у потпуно смрсканом комбију марке „фијат дукато” нишких регистарских ознака који је из још неутврђених разлога слетео с пута и зауставио се на њиви стотинак метара од пута. Несрећа се догодила јуче око 5.30 часова на аутопуту између Грделице и Лесковца близу села Доње Крајинце.

Повређени су у групама довожени у лесковачку болницу у којој су ангажоване све службе, укључујући и оне из Дома здравља, на њиховом збрињавању. Према изјави лекара, повреде су различите, од нагњечења и повреде меког ткива, до повреде лобање, абдомена, прелома кичме, руку и ногу. Прихватни центар био је на одељењу оториноларингологије, одакле су, у зависности од врсте повреда, упућивани на лечење. Четворица са преломима послата су у Београд, а шесторица су упућена у Клинички центар у Нишу.

– Оваква несрећа не памти се у Лесковцу. Има лакше и теже повређених, али и животно угрожених. У комбију су била 54 мигранта, ми смо примили 41 повређеног, од којих смо четворицу послали у Спинални центар на Бањици, а шесторицу у Нишки клинички центар. Међу овима који су послати у Ниш, двојица су животно угрожена, један има прелом кичме, а један повреду лобање. И остали који нису задржани у Лесковцу имају тешке телесне повреде које би могле да буду опасне по живот, али о њима не можемо да се изјашњавамо јер су они код нас провели само пола сата. Немамо никакве податке о њима, обележавамо их бројевима. Махом говоре арапски, тек понеки мало зна енглески, тако да је отежана комуникација. Од оних које смо задржали у Лесковцу, седморица су у добром стању и већ данас бисмо могли да их отпустимо, па смо контактирали са Комесаријатом за избеглице и МУП-ом о њиховом даљем збрињавању – каже за „Политику” Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

Повређене је у болници посетио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, а у помоћ су притекли и представници Повереништва за миграције и избеглице. О свему је обавештен и Комесаријат за избеглице у Београду. Мигранти су изјавили да три дана нису ништа јели и да су овде у болници добили храну. Потребни су им храна, гардероба и смештај.

– Палио сам ватру у кући када сам видео комби како се окреће на путу. Одмах сам отрчао да помогнем колико могу. Видео сам све те људе расуте по путу. Возач комбија, леп и висок човек, побегао је одмах. Трчао је преко њива. Сигурно се ту негде још крије – изјавио је за сајт „Јужне вести” Љубиша Стојковић, мештанин Доњег Крајинца, чија кућа се налази десетак метара од места несреће.

Дво­ји­ца у кри­тич­ном ста­њу

НИШ – По­сле са­о­бра­ћај­не не­сре­ће код Ле­сков­ца на ни­шке кли­ни­ке пре­ба­ченo je шест те­шко по­вре­ђе­них осо­ба.

– Дво­ји­ца по­вре­ђе­них у овом уде­су сме­ште­на су на Кли­ни­ци за не­у­ро­хи­рур­ги­ју с те­шким по­вре­да­ма гла­ве и кич­ме­ног сту­ба и обо­ји­ца су у ве­о­ма те­шком, кри­тич­ном ста­њу. Иако се пред­у­зи­ма­ју све нео­п­ход­не ме­ре, по­вре­ђе­ни су жи­вот­но угро­же­ни. Дру­га че­тво­ри­ца су збри­ну­та на Ор­то­пед­ско-тра­у­ма­то­ло­шкој и Кли­ни­ци за мак­си­ло­фа­ци­јал­ну хи­рур­ги­ју на­шег цен­тра и обо­ји­ца има­ју те­шке пре­ло­ме. Њи­хо­ви жи­во­ти ни­су угро­же­ни– ре­као је др Зо­ран Ра­до­ва­но­вић, ди­рек­тор КЦ Ниш.

Украдене регистарске таблице

Возило са имигрантима није прешло преко граничног прелаза, утврђено је на основу видео-надзора који се налази на граничним прелазима. „Највероватније су та лица из правца Македоније и Бугарске, између два гранична прелаза, ушла у Србију”, наводи се у саопштењу МУП-а Србије и додаје да су регистарске таблице које су се налазиле на возилу украдене и да је власник пријавио крађу.

Комби за превоз робе, а не путника

Према за сада незваничним информацијама, како је известила Радио-телевизија Србије, возач комбија нишких регистарских ознака је из Мерошине. Комби је, иначе, био предвиђен за превоз робе, а не путника.

Претпоставља се да је узрок несреће неприлагођена брзина, с обзиром на то да се комби, након што је слетео с пута, зауставио 150 метара даље у њиви.

leskovac02povredjeni-azilantitransportfoto-m-vanovic_orig

Четворица парализованих у „Бањици

Због тешких прелома кичме младићи и животно угрожени

Са изузетно тешким повредама – преломима кичме, четворица настрадалих примљена су у Институт за ортопедско-хируршке болести „Бањица”, потврдио је јуче за „Политику”, директор ове установе доцент др Зоран Башчаревић.

– Двојица су из Бангладеша, један из Сирије и један из Гане. Сва четворица имају тешке преломе кичме, са парализама. Двојици пацијената су парализоване обе ноге, а двојици и ноге и руке, дакле реч је о случајевима параплегије и квадриплегије. Те повреде у овом часу угрожавају и живот ових пацијената – објашњава др Башчаревић.

Др Башчаревић каже да не може да каже колико година имају повређени, јер нису имали никаква документа са личним бројем и подацима, а донети су у тако тешком стању да их за године нису ни питали, али је очигледно да је реч о млађим људима.

– У Ургентни центар смо их упутили на додатну и допунску дијагностику, а онда су враћени код нас. Због овако тешких повреда они ће морати прво да буду збринути на нашој интензивној нези, па тек онда у спиналном центру. Наши спинални ортопеди, др Олег Крнета и др Маринковић, већ су их прегледали. Повреде које су задобили азиланти, морам да кажем, тако су тешке да се не виђају често – истиче др Башчаревић.

Појачан рад на спречавању илегалних прелазака границе

БЕОГРАД – Министарство унутрашњих послова појачало је рад на откривању и спречавању илегалних прелазака границе и проналажењу особа осумњичених за кријумчарење људи, а у прилог томе говори податак да је од почетка године поднета 91 кривична пријава против 141 особе за ово кривично дело, саопштио је данас МУП.

У току 2014. године на српско-мађарској граници спречено је око 38.000 илегалних прелазака.

„Поднето је 277 кривичних пријава против 516 лица који су кријумчарили 3.181 особу, а оно што је битно јесте да се возила којим се лица кријумчаре трајно одузимају”, изјавио је заменик начелника Управе граничне полиције Драган Глигорић.

Припадници МУП-а утврђују околности саобраћајне незгоде у којој су повређени ирегуларни мигранти и активно раде на проналажењу особа које су организовале кријумчарење, додаје се у саопштењу.

Возило није са лицима прешло преко граничног прелаза што је утврђено на основу видео надзора који се налази на граничним прелазима.

„Највероватније да су лица из правца Македоније и Бугарске, између два гранична прелаза, ушла у Србију”, рекао је Глигорић и додао да су регистарске таблице које су се налазиле на возилу украдене.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Тешке последице кријумчарења људи у Србији

* Обавезна поља