pol krejg robertsДржавни секретар САД Џон Кери оптужио је Русију да пласира дезинформације поводом оптужби Вашингтона о улози Москве у догађајима у Украјини.

„Русија пролази кроз период најочигледније пропаганде коју сам имао прилику да посматрам још од времена када је хладни рат био у пуном јеку. Руси инсистирају на својој нетачној интерпретацији, на лажима – ако хоћете – поводом свог деловања у Украјини и то говоре у лице и мени и другима у разним приликама“ – рекао је Кери на слушању у Сенату САД.

На Керијеве оптужбе индиректно је одговорио познати амерички економиста и политиколог Пол Крејг Робертс. Он је у тексту под насловом „Вашингтон је оживео опасност од нуклеарног рата“ оценио да је антируска пропаганда у америчким медијима попримила параноични карактер.

Додао је да је количина лажних информација у америчкој штампи достигла максимум и премашила ниво из времена државног секретара САД Хенрија Кисинџера.

Крејг Робертс је на овај начин директно реаговао на текст украјинског националисте Александра Мотиља који живи у САД. Заправо, на његову основну тврдњу да у Украјини ратују јединице регуларне руске армије.

Крејг Робертс је у истом тексту написао: „Прво ми се чинило да читам неку паметну пародију на антипутинску пропаганду Вашингтона. Међутим, апсурдне тврдње су се низале једна за другом. Нисам могао да обуздам смех. На свој ужас, на крају сам схватио да то апсолутно лупетање уопште није била пародија.

Овоме је још додао: „Ово што имамо прилике да видимо је најчистија пропаганда и лаж. И једно и друго непрекидно стиже из медија типа Fox News, из Беле куће и извршних органа власти, а и од конгресмена САД. Лажи је заиста много више чак и у поређењу са лагањем за време Хенрија Кисинџера (државни секретар САД од 1973-1977.).

Крејг Робертс је у свом чланку цитирао упозорење бившег амбасадора САД у Москви Џека Метлока који упозорава на недопустивост „безумних пропагандистичких напада на Русију“.

„Антируска параноја“ није, међутим, зацарила само у Вашингтону.

Немачко Министарство спољних послова припремило је минуле недеље за своје сараднике брошуру „Провера на усклађеност са стварношћу: руске тврдње – наши одговори“. А реч је о иструкцији немачким дипломатама како да побијају руске информације и оцене о конфликту у Донбасу.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Робертс о америчким лажима против Русије

* Обавезна поља