Vucic-Skot-DavenportПремијер Србије Александар Вучић и амбасадори Кајл Скот и Мајкл Давенпорт растали су се јуче без договора, сазнаје „Блиц” у дипломатским круговима.

У саопштењу након састанка се каже да су амбасадори Скот и Давенпорт подвукли своју снажну подршку економским и политичким реформама Владе Србије, као и премијеровом циљу да припреми Србију за придруживање ЕУ 2020. године. „Блиц”, међутим, сазнаје да су неки од кључних проблема остали нерешени.

— Разговори су били доста тешки, у најважнијим темама није дошло до договора, и то пре свега на релацији Вучића и Давенпорта – каже наш извор и додаје да је доста више разумевања било код америчког амбасадора.

Да је криза нарочито тешка у односима са ЕУ, видело се и по томе што је у истом дану Вучић отказао пут у Брисел, а нешто касније и Брисел је одустао од састанка с Вучићем. Премијер је навео да неће путовати на разговор са Федериком Могерини и Исом Мустафом, али ни из седишта ЕУ нису остали дужни.

— Очекујемо посету премијера Србије у тренутку када се влада формира и положи заклетву – изјавила је портпаролка ЕК Маја Коцијанчић и потврдила да трзавице постоје.

Није мали број оних који верују да отказивањем састанака у Бриселу и Њујорку Вучић шаље поруку да би због притисака могао да размисли о томе да се више фокусира на сарадњу са Кином и Русијом. Посета кинеског председника Си Ђинпинга, а потом и долазак руског премијера Дмитрија Медведева додатни су аргумент Вучићу.

— Вучић примењује тактику топло-хладно, исту ону каквом се служе његови партнери са Запада. Долазак Си Ђинпинга и Медведева му иде наруку јер ни кинески ни руски највиши званичници не долазе у неку земљу тек тако – каже извор „Блица”.

skot-devenport-vucic

Политички аналитичар Душан Јањић каже за „Блиц” да Вучић мудро користи тренутну атмосферу, али и да су састанци са европским и америчким званичницима одложени, не отказани и да од тога не треба правити скандал.

— Вучић је искористио ову атмосферу за маневрисање. Притом, састанци су само одложени накратко, али за то време трају интензивни контакти на министарском нивоу – наводи Јањић.

СКОТ СЕ ЖАЛИО НА ШЕШЕЉА

Амерички амбасадор Кајл Скот је јуче на састанку са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем изразио забринутост поводом, како је наведено, „у последње време запаљиве политичке реторике у парламенту Србије, која превазилази дипломатске стандарде”.

Како сазнаје „Блиц”, Скот је ту, пре свега, мислио на испаде лидера СРС Војислава Шешеља, који је недавно за скупштинском говорницом рекао да је лично Скот притискао Републичку изборну комисију и Републички завод за статистику, да је утицао на изборне резултате и да се меша у државну политику због чега га „треба елиминисати”.

СИ ЂИНПИНГ СТИЖЕ У ПЕТАК

Председник Кине Си Ђинпинг допутоваће у петак у тродневну посету Србији. Председник Кине ће заједно с Томиславом Николићем открити споменик кинеском филозофу Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине. Председници Николић и Си посетиће Железару Смедерево, где ће им домаћин бити Александар Вучић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Тешки разговори Вучића са Скотом и Девенпортом

* Обавезна поља