patrijarh-irinej(3)СПЦ се припрема за учешће на Светом и великом Сабору православне цркве, од 17. до 26. јуна на Криту, поручио је патријарх српски Иринеј уз напомену да Црква захтева да се на том скупу разматрају проблеми и питања не само СПЦ, већ и оних које су отказале своје учешће или ће у противном наша црква морати да напусти саборовање.

У саопштењу патријарха Иринеја се наводи да је Свети архијерејски синод у проширеном саставу на свом заседању одржаном данас у Српској патријаршији у Београду, с обзиром на, како је навео, ситуацију насталу после одржавања редовног Светог архијерејског Сабора у мају, одлучио да допринесе да и овај Свети и Велики Сабор испуни критеријуме и меру истинских Сабора из историје Православне цркве и оправда свој назив.

„Са друге стране, наша Црква захтева да проблеми и питања не само Српске Православне Цркве него и оних најсветијих Цркава које су отказале своје учешће на Сабору, морају бити разматрани на овом Сабору”, наводи се у саопштењу.

У том циљу, Свети и Велики Сабор треба да траје док се сва питања не размотре и он не може бити талац унапред срочених и октроисаних правилника, сматра српска Црква, а патријарх у саопштењу поручује да тек са пуним консензусом Сабор се може сматрати Светим и Великим.

„Коначно, наша Црква инсистира на томе да сабрање на острву Криту буде почетак саборског процеса, да постављена питања решавају у његовом току, а у духу саборно-васељенског предања Цркве Христове”, додаје се.

kritski-saborУколико Цркве које су већ присутне на Сабору, на челу са Васељенском патријаршијом, истрају у ставу да одсутне Цркве без стварног разлога бојкотују рад Сабора и уколико већ присутне Цркве одбију да узму у разматрање сва постављена питања, проблеме и несугласице, представници СПЦ на Сабору биће, нажалост, присиљени да напусте заседање и да се на тај начин придруже црквама које су већ одсутне, наводи се у саопштењу.

Овакав став, каже патријарх српски, представља доследно спровођење одлука Светог архијерејског Сабора СПЦ одржаног у мају месецу ове године.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј – СПЦ иде на Крит, али …

* Обавезна поља