nikolich-OUNПредседник Србије, мастер Томислав Николић (63), амбициозно је наставио академску каријеру. Прошле године објавио је два научна рада на теме политичког менаџмента и негативне кампање.

Оба рада, објављена у часопису „Економика“ из Ниша, председник је писао заједно са Љубишом Стојмировићем, послаником Скупштине Србије са листе СНС и професором Факултета за менаџмент у Новом Саду, на којем је Николић и дипломирао. Поред Николића и Стојмировића, на радовима је потписана и Александра Стојковић, професорка Београдске пословне школе.

Николићеви радови, писани народским језиком, имају четири, односно седам страна, и укупно две фусноте. Председник је у истраживању користио искључиво изворе на нашем језику.

Прво дело, „Политички маркетинг – негативна кампања“, објављено је у јануару 2014, а друго, „Последице неадекватног менаџмента код политичких партија“, у априлу исте године.

Љубиша Стојмировић каже за „Блиц“ да му је било задовољство да сарађује са председником јер је, како каже, „Николићево богато политичко искуство утицало на квалитет радова“.

– Теме су интересантне, увек актуелне, а Томислав Николић је човек који је дуго у политици и чије су искуство и знање били од велике користи. Можда радови нису спектакуларни, али су свакако наш мали допринос науци – каже Стојмировић.

На питање када је Николић стигао да се бави научним радом поред обавеза које има као председник, Стојмировић одговара да су радови писани много раније.

– Уууу, кад је то било, сад се и не сећам, али сигурно смо писали радове пре него што је Николић изабран за председника. Само их је часопис објавио касније – одговорио нам је Стојмировић.

Међутим, у првом раду као пример жртве негативне кампање наводи се управо сам аутор Томислав Николић, као и то да је упркос таквој кампањи на изборима 2012. изабран за председника.

Занимљиво је да су радови из политикологије објављени у часопису из области економије.

– Бавимо се претежно економским темама, али увек имамо простора и за важна друштвено-политичка питања. Николићеви радови прошли су рецензију и одобрени су након што је утврђено да испуњавају потребне стандарде – каже за „Блиц“ Драгољуб Симоновић, главни и одговорни уредник часописа „Економика“.

Упитан како су на објављивање ових радова реаговали други научници, Симоновић кратко одговара: „Није било ни позитивних ни негативних коментара“. До закључења овог издања из Председништва нисмо добили одговоре на питања о Николићевом научном ангажману.

Спрема се за докторске студије?

Кад неко не ради у научном институту и објављивање научних радова му није обавеза, најчешћи мотив за писање радова је уписивање на докторске студије. Потврду смо добили и од Драгољуба Симоновића. „Наравно, објављивање научних радова је степеник ка уписивању докторских студија, али не могу вам рећи да ли је то била намера председника“, каже Симоновић. Љубиша Стојмировић се дуго није чуо с председником, али је сигуран да Николић тренутно нема времена за спремање доктората.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Томини научни радови

* Обавезна поља