tonino-picula(2)ЗАГРЕБ – Хрватски члан Европског парламента Тонино Пицула заговара кантонизацију Босне и Херцеговине, иако је, како каже, свестан да укидање Републике Српске није спроводиво.

„То значи да се пронађе и дефинише кантон као пословни модел државног устројства, где се на срећан начин спајају и конститутивна права народа, али и права грађана“, каже Тонино, који долази из редова владајуће Социјалдемократске партије.

Према његовим речима, кантони морају постати једна врста институционалне симетрије између два ентитета, „али то би итекако помогло у тражењу правичнијег договора у односима Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ“.

Поредећи стање у некадашњој СФРЈ и садашњој БиХ, Пицула, који је био министар спољних послова у влади Ивана Рачана, каже да је Југославија експлодирала, а да би се БиХ могла урушити сама од себе.

Он је указао да је сада Европска унија дошла на границу БиХ, Србија започиње преговоре са ЕУ, док је Црна Гора отворила пет поглавља преговора.

„БиХ остаје у том неком ‘бермудском троуглу’ за себе, у оквиру земаља које напредују. Грађани БиХ то не заслужују. То је опасна позиција. Бојим се имплозије, не експлозије у БиХ“, рекао је Пицула за сарајевски портал Клиx.ба.

Он каже да решење види у кантонизацији целе БиХ, иако је свестан да укидање Републике Српске као такве није спроводиво.

„Свиђа ми се дефиниција Швајцарске као земље спојене унутрашњим контрадикцијама. Нико им није наметнуо кантонални систем. Они су у историјском ходу, током којег су се и сучељавали, дошли до решења која гарантује стабилност. Ако је то могла Швајцарска, зашто то не би било решење за БиХ? Ја ћу тражити подршку за ту идеју и уверен сам да има доста људи који размишљају слично“, рекао је Пицула.

Соренсен: Без спуштања лествице

Шеф делегације Европске уније у БиХ Петер Соренсен изјавио је данас да нови приступ Уније према БиХ не знаци „спуштање лествице“, него помоћ БиХ да ту лествицу прескочи.

„Понављам оно што сам рекао кад сам дошао овде: Ми смо овде и ту смо да радимо са вама и да вам помогнемо. Ово је Европа, ви сте у Европи, нема алтернативе и хајде да коначно стигнемо тамо“, рекао је Соренсен, јавила је агенција Фена.

И портпарол комесара за проширење ЕУ Петер Стано изјаво је раније да у процесу приступања БиХ ЕУ неће бити никаквих привилегија на њеном европском путу.

Стано је за бањалучке „Независне новине“ рекао да БиХ на свом европском путу мора да испуни потпуно једнаке услове као и све друге земље региона.

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић је током боравка у Сарајеву у петак имала низ сусрета са највишим представницима власти, а главна тема разговора је била нови приступ ЕУ, који би помогао решавању проблема БиХ на њеном путу ка ЕУ, уз спровођење нужних реформи.

Пусићева је раније изјавила да је Хрватска ЕУ земљама чланицама доставила нацрт предлога којим се од ЕУ тражи да се према БиХ примени флексибилнији и прилагођенији начин прикључења у складу са актуелним стањем у тој држави.

Реч је о неформалном предлогу да се, због специфичне ситуације БиХ, убрза њен пут ка ЕУ тако што би та држава прво добила кандидатски статус, а накнадно би испунила услове који су јој постављени.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тонино Пицула затражио кантонизацију БиХ

* Обавезна поља