francuska-zastava-vijori-1ПАРИЗ – Француска влада поднела је данас оставку, само 24 сата након што су социјалисти председника Франсоа Оланда доживели пораз на локалним изборима, који су посматрани и као референдум о његовом вођењу политике.

Незадовољни начином на који се влада ухватила укоштац са нагомиланим економским проблемима, многи Французи су на јучерашњим локалним изборима поверење поклонили кандидатима крајње деснице.

Француски премијер Жан-Марк Еро поднео је оставку председнику Франсоа Оланду, објавила је влада у саопштењу.

Очекује се да ће председник Оланд већ вечерас, у најављеном телевизијском обраћању нацији, објавити име новог мандатара за састав владе.

Више извора објавило је да ће садашњи министар унутрашњих послова Маниел Валс заменити Ероа на челу владе.

Оланд се нада да ће промене у влади повећати њену популарност.

Пораз Оландових социјалиста

Француска владајућа Социјалистичка партија председника Франсоа Оланда претрпела је тежак пораз на данашњим локалним изборима, док десничарски Национални фронт тврди да је преузео контролу над најмање два града.

Утеху социјалистима ће можда пружити то што су успели да победе у Паризу где је њихова кандидаткиња Ана Идалго према незваничним резултатима победила са 54,5 одсто гласова.

Идалго ће бити прва жена на челу француске престонице, показали су резултати са биралишта.

Идалго (54) је освојила више гласова од противнице Натали Косцјуско-Моризе (40), представнице деснице, која је водила после првог круга избора.

Идалго је добила 54,5 одсто гласова, а њена противница 45,5, резултати су института Ифоп и Сас, које преносе француски медији.

Опозициона десничарска странка Унија за народни покрет (УМП), чији је члан некадашњ француски председник Никола Саркози тврди да је главни победник на овим изборима, првим од 2012. године, односно од формирања владе председника Оланда, наводи француска агенција.

Њен лидер Франсоа Бајру не крије да је више него задовољан са освојених око 63 одсто гласова, што је готово двоструко више него што су добили социјалисти. Неки су већ проценили да Бајру постаје озбиљан кандидат на председничким изборима 2017. године.

Оландова партија – упркос уложеним огромним напорима и новцу – није успела да освоји власт у Марсеју, другом по величини граду у земљи.

Ако се изузме Париз, најзначајније победе социјалиста су – Стразбур и Авињон. Међутим, питање је шта би било у Авињону да директор тамошњег позоришног фестивала, Оливије Пи, није запретио да ће га пренети у неки други град уколики победи десница.

Истакнута фигура Оландове партије, бивши председнички кандидат Сеголен Роајал, оценила је да су резултати данашњих избора „веома озбиљно и сурово упозорење социјалистима”. Социјалистички градоначелник Лила, Мартин Обри, оценила је да је да је исход гласања „веома лош”.

Оландова партија је изгубила власт у граду Шарлевил-Мезијер у којем је држала власт од 1966. године.

Лидер Националног фронта, Марин Ле Пен, оценила је да је њена партија постигла најбољи изборни резултат откад постоји јер ће освојити око 1200 одборничких места.

Очекује се да Оландов одговор на овај изборни пораз буде реконструкција владе. Највеће шансе да наследе Жан-Марка Ароа, који је признао и свој део одговорности за неуспех, имају садашњи министар полиције Мануел Валс, шеф дипломатије Лоран Фабиус, спикер доњег дома параламента Клод бартолон и бивши градоначелник Париза Бертран Деланоа.

У првом кругу гласања, 23. марта, Оландови социјалисти и њихови савезници освојили су само 38 одсто гласова, док су опозициони конзервативци добили поверење 47 одсто гласача, а одзив је био рекордно низак, са стопом од 65 одсто.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Пораз Оланда, француска влада поднела оставку

* Обавезна поља