kosovska-mitrovica2КОСОВСКА МИТРОВИЦА — На поновљене изборе за градоначелника Косовске Митровице иду три кандидата: Оливер Ивановић (ГИ СДП), Горан Ракић (ГИ Српска) и представник ЛДК.

Након састанка општинског одбора ГИ СДП – Оливер Ивановић, вечерас је поднета кандидатура лидера Оливера Ивановића.

Након тога, кандидатуру је предала и Грађанска иницијатива „Српска“, чији је кандидат Горан Ракић.

Изборни процес није доведен у питање и из солидарности са ГИ СДП смо чекали да они прво поднесу листу, рекао је за Б92 Ракић.

Раније данас свог кандидата је пријавила Демократска лига Косова (ЛДК).

Кандидатуре су предате представницима ОЕБС-а.

Члан „ЦИК“ Ненад Рикало је раније објаснио да лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, који је осумњичен за ратне злочине и који се тренутно налази у притвору у Приштини, може да се кандидује за градоначелника. Рикало је за Б92 рекао да ситуација у којој се Ивановић налази није на листи услова који предвиђају које особе не могу бити кандидати.

Како сазнајемо, данас је уложена жалба на притвор Ивановићу.

Избори за градоначелника Северне Митровице биће поновљени 23. фебруара, јер изабрани градоначелник Крстимир Пантић није ступио на дужност пошто је одбио да потпише свечану изјаву на документу који је имао ознаке косовске државности.

Ситуација у Северној Митровици искомпликовала се додатно након што је кандидат Самосталне либералне странке за градоначелника Димитрије Јанићијевић убијен, а Ивановић пре неколико дана ухапшен због сумње да је починио кривична дело ратни злочин и тешко убиство.

Како Танјуг сазнаје, могуће је да ће кандидате на изборима 23. фебруара имати две албанске партије ПДК и ЛДК.

За поновљене изборе од пет кандидата из првог круга једино се самостални кандидат Адријана Хоџић није поново кандидовала због, како је у изјави Танјугу објаснила, чињенице да овадашње друштво није достигло степен демократије у којем градоначелник може бити неко други, а да није Србин или Албанац.

“Срби су истицали да се мора гласати за Србе, а Албанци за Албанце, осећала сам се дискриминисано у првом кругу избора. Овде се не вреднује способност појединца и његова мотивација већ то које је националности неко, тако да је висока политика уплетена и у локалне теме”, казала Хоџићева

Оливер Ивановић кандидован за градоначелника Косовске Митровице

Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ саопштила је да је поднела кандидатуру свог лидера Оливера Ивановића за градоначелника Косовске Митровице, иако је он у притвору.

Након састанка општинског одбора ГИ СДП – Оливер Ивановић, а „услед захтева свих грађана Косовске Митровице“, вечерас је поднета кандидатура лидера ГИ СДП Оливера Ивановића за градоначелника Косовске Митровице, сопштила је Информативна служба ГИ СДП.

„Ова кандидатура је доказ да је господин Оливер Ивановић невин, и неподношење кандидатуре би значило да се он плаши ове неосноване и срамне оптужбе“, наводе у Ивановићевој Грађанској иницијативи.

Лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу јуче је одређен притвор од 30 дана и пребачен је у притворску јединицу у Приштини. У медијима се, као могући разлози хапшења, наводи да је Ивановић као руководилац полицијске јединице у Косовској Митровици учествовао у стрељању 22 Албанца у априлу 1999. године и убиству 10 и рањавању 25 Албанаца у фебруару 2000. године.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Три кандидата за изборе

* Обавезна поља