angela-merkel-vladimir-putinБЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас у телефонском разговору с председником Русије Владимиром Путином званичну Москву да подстакне супротстављене стране у Украјини да започну „конструктивни дијалог“ ради ублажавања кризе у тој земљи, саопштила је канцеларија Меркелове.

Она је од Путина затражила да „са своје стране подстакне покретање конструктивног дијалога између владе и опозиције“ у Украјини, наводи се у саопштењу.

С друге стране, у саопштењу Кремља, објављеном после телефонског разговора Путина и Меркелове, наведено је да је било какво спољно мешање у украјинске послове неприхваљиво.

– Кад је реч о ситуацији у Украјини, наглашено је да је свако мешање споља неприхватљиво – наводи се у, како је оценила француска агенција, пажљиво сроченом саопштењу.

Украјина је после двомесечних протеста сада практично на ивици грађанског рата, а данас су пале нове жртве оружаних сукоба, док је опозиција истовремено најавила оснивање „Националне гарде“.

Ситуација је под будним оком међународне заједнице која најављује помоћ у проналажењу мирног решења, али и санкције против кијевског руководства, пренеле су агенције.

Један полицајац је погинуо, а најмање шест особа је рањено у Кијеву приликом оружаног сукоба око превласти над зградом Министарства пољопривреде.

Меркелова је данас говорила на тему Украјине и у обраћању немачком парламенту, где је поздравила „храбре демонстрације“ против украјинске владе и истакла да захтеве демонстраната треба саслушати.

– Они се боре за исте вредности којима се руководи ЕУ и због тога их треба саслушати – рекла је Меркелова и истакла да се Берлин залаже за мирно решење конфликта и подржава захтеве опозиције.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Меркелова Телефоном о Украјини

* Обавезна поља