vucic-trilateralaБЕОГРАД – Састанак европског огранка Трилатералне комисије, коју често називају „светска влада у сенци”, почео је данас Београду обраћањем председника за Европу и бившег шефа Европске централне банке Жан-Клода Тришеа и премијера Србије Александра Вучића.

Трише, који је отворио заседање, рекао је да ће чланови светске економске и политичке елите који бораве у Београду разговарати о европским проблемима, перспективи европских интеграција и западног Балкана, актуелној ситуацији у Русији и Украјини, као и о изазовима у Европи.

Он је рекао да је Трилетарална комисија пажљиво и редовно пратила дешавања на западном Балкану, као и да су бројни чланови играли важне улоге у трагичним временима иза нас.

„Хајде да се подсетимо Ричарда Холбрука у Дејтону пре 20 година и Волфганга Ишингера, који су обојица помогли у косовском мировном процесу”, рекао је Трише.

Он је подсетио да ће за неколико дана бити обележена и годишњица пада Берлинског зида и повратак целовитој и слободној Европи и поручио премијеру Вучићу да ће бити уз Србију на њеном путу ка ЕУ.

Трише је цитирао српског нобеловца Иву Андрића који је рекао да су „мостови вреднији од свега што човек сагради и изради”, јер припадају свима и свима су једнако корисни.

„Овиме званично проглашавам отварање осмог састанка трилатералне комисије”, рекао је Трише.

Председник српске националне групе трилатералне комисије Јован Ковачић изјавио је данас да регион пати од „превише историје, а премало разумевања” и да би требало све учинити да се то наслеђе промени за будуће генерације.

Захваљући Влади Србије на добродошлици, Ковачић је подсетио да је ово инаугурални састанак, међутим, указао је и да се Комисије не бави први пут тим делом Европе.

„Комисија је редовно разматрала питања за овај региоан где је историја донела велики хаос. Регион прати од превише историје, а премало разумевања”, рекао је он илуструјући да је Београд у својој историји био прегажен од 250 арммија и више од 40 пута „сравњен са земљом”.

„Слична ситуација је и у региону. Деци дугујемо да им не оставимо овакво наслеђе”, додао је Ковачић.

Рекавши да то морају да ураде сви заједно, Ковачицј је сликовито објаснио да је довољно да да добри људи не чине ништа, да зло тријумфује.

Подвукао је да је пре 15 година било немогуће замислити да се овакав догађај одигра у Београду, а да је данас то ипак могуће захваљујући храбрости лидера.

Како је навео, инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија после којег је „уследио земљотрес” подсетио је на нестабилност у региону и додао да је сада право време да се разговара о побољшању односа имајући у виду да је Европска комисија објавила извештаје о приступању ЕУ.

„Та и друге теме биће на дневном реду”, рекао је Ковачић пожелевши учесницима корисне разговоре.

Европска група Трилатералне комисије у почетку је обухватала државе чланице тадашње Европске економске заједнице. Како се та групација временом проширивала, у чланство Трилатерале улазиле су нове чланице.

Србија је најмлађа чланица Трилатералне комисије. У чланству од прошле године и уз Норвешку је једина чланица Европске групе која није истовремено чланица ЕУ.

trilateral-commission-1

Вучић: Београд је сјајно место за договор о будућности

БЕОГРАД – Премијер Србије АЛександар Вучић изјавио је данас, на отварању 38. заседања Трилатералне комисије у Београду, да је чланство у ЕУ главни циљ спољне политике Србије и поручио да ће следеће године напредак земље бити још видљивији.

Вучић је, отварајући заседање, рекао да се Србија труди да пронађе своју економску и политичку позицију и да постане пуноправни члан ЕУ.

„Задовољан сам извештајем о напретку Србије, али следеће године ће напредак бити видљивији. Желимо да постанемо пуноправни чланови, и никада нећемо да будемо сиромашни рођак који тражи милостињу и којег се сви стиде”, поручио је Вучић.

Према његовим речима пут ка Европи Србија може да оствари боље од других „због историјског терета на нашим плећима”.

Овај састанак, како је подсетио, одржава се у години када се обележава 100 година Првог светског рата, у којем је Србија „била у центру пажње, имала бројне жртве, али изашла је као победник – духовни и морални”.

„За нас на западном Блакану и Србији боља будућност је на дохват руке, за разлику од ситуације пре једног века спремни смо да идемо у правцу будучхности”, истакао је Вучић.

Београд је сјајно место за дијалог и размену мишљења и договора о будућности, рекао је Вучић и додао да имамо велике планове за нашу земљу и бројне идеје како да свим грађанима буде боље.

Трише: Политика Владе Србије о приступању ЕУ импресивна

БЕОГРАД – Председник европског огранка Трилатералне комисије Жан-Клод Трише оценио је данас да је политика Владе Србије о прогресивном приступању Европској унији јасна, импресивна и убедљива.

„Србија маршира ка реформама, на пољу економије као и кад је реч о свим другим елементима који су потребни за чланство у ЕУ”, рекао је Трише у ексклузивном интервјуу Танјугу на маргинама састанка Трилатералне комисије, који се одржава у Београду.

Он је приметио да је, очигледно, реч о веома амбициозном програму, који изискује време.

Према његовим речима, премијер Србије Александар Вучић је учесницима овог скупа изузетно јасно изложио како он види ствари и какав је став Србије, који подразумева постепено приступање ЕУ.

„Свима нам то изгледа веома јасно, импресивно и убедљиво”, истакао је Трише, који је и бивши председник Европске централне банке.

Упитан шта би, у контексту недавног инцидента који се догодио током фудбалске утакмице Србија-Албанија, требало учинити како би се сачувала безбедност региона и предупредили слични инциденти, он је указао да су организатори дужни да обезбеде да се тако нешто не понови.

С тим у вези, Трише је изразио уверење да ће предстојећи сусрет између представника српске и албанске владе бити „веома добар знак да ће тај инцидент бити бачен у заборав и да ће се кренути напред”.

Одговарајући на питање да ли ће Србија, у улози председавајуће ОЕБС коју ће преузети 1. јануара 2015, моћи да допринесе миру с обзиром на своје добре односе са Русијом, он није дао прецизан одговор, али је оценио да је став српског премијера сасвим јасан.

„Мислим да је намера српске владе да има најактивнију могућу одговорност. Не могу ништа да кажем у овом тренутку, осим да је сасвим јасан став премијера Вучића и у погледу Русије, и у погледу ЕУ”, казао је Трише.

Он је предочио да су односи са Русијом и Украјином веома важни и да су тема разговора учесника тродневног састанка у Београду, који је затворен за јавност.

„Ми смо организација која је посвећена миру, просперитету, стабилности на нивоу читавог света – у нашем су саставу Европљани, Азијци, Американци. Међутим, ми не доносимо одлуке, већ омогућавамо размену свих могућих ставова на систематски начин, а нарочито о тешким питањима”, објаснио је он.

Према његовим речима, Трилатерална комисија има за циљ да успостави комуникацију између страна како би се проблем превазишао, пре него што одговорне институције донесу одлуку.

„Веома смо почаствовани и захвални што нас је Влада Србије, заједно са српском групом Трилатералне комисије, позвала у Београд, јер сматрамо да је ово прилика да разговарамо о свим актуелним европским темама, као и да боље разумемо пут Балкана ка ЕУ”, рекао је он, уз закључак да је овај састанак веома важан и користан.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Трилатерали државни третман

* Обавезна поља