francesko-flori-foto-eu-1414769546-585867Афера о корупцији међу тужиоцима и судијама у мисији Еулекс шири се Косовом као права епидемија – у петак је Флорим Хасани, брат Бесника Хасанија, који је осуђен на 33 године затвора због троструког убиства у Качанику, рекао да је бившем Еулексовом судији Франческу Флорију посредством адвоката дао 270.000 евра за ослобађање свог брата, али да он није ослобођен. „Мој брат је осуђен само зато што нас је издао Нусрет Цена, коме сам веровао и дао му паре да их преда судији Флорију”, рекао је Хасани за Радио-телевизију Косова. Он је додао да је судија Флори узео паре, а ослобођен је Нусрет Цена.

Хасани је тако потврдио наводе британске тужитељке Марије Бамије о корупцији у Еулексу због чега је читав скандал постао једна од главних тема разговора у седишту ЕУ. „Веома озбиљно узимамо наводе о корупцији”, рекла је портпаролка за спољну политику и безбедност ЕУ Маја Коцијанчич новинарима и додала да је шеф Канцеларије за цивилно планирање и одговорност владања (унутрашње контроле ЕК) отпутовао у Приштину, а да висока представница тренутно разматра и даље кораке.

Суспендована тужитељка из Велике Британије Марија Бамије износи нове детаље о размерама корупције на Косову. У причу је укључила и српску Безбедносно-информативну агенцију (БИА) за коју је рекла да је пре неколико година дошла до података о корупцији у Еулексу и оптужила једног свог колегу тужица да није истражио те наводе.

У информацијама које је објавио приштински лист „Коха диторе” не наводи се о којим је информацијама реч, али пише да су „информације предате једном од агента БИА који је био ухапшен 12. јуна 2009. заједно са двоје колега током преузимања око 100 хиљада евра намењених плаћању сведока против бивших војника ОВК због учешћа у трговини органима”.

„Неколико дана касније случај је преузео Еулекс, који је искористио своја овлашћења и пустио притворене да се бране са слободе”, наводи овај лист и додаје да су они након тога побегли са Косова и никада се више нису вратили.

Како без обзира на информације којима су располагали званичници Еулекса нису покренули истрагу, британска тужитељка је то искористила да шефове мисије и посебно Одсек за правду оптужи за кршење закона и правила о унутрашњој контроли.

БИА се није званично огласила поводом овог случаја. Међутим, ранија сазнања „Политике” из времена када су осумњичени ухапшени на Косову, показала су да они нису били радници БИА, већ да су се тако само представљали да би „звучали озбиљније”. Проверама у евиденцијама утврђено је да нису никада били запослени у овој агенцији. Поред тога, присуство радника БИА на Косову представљало би грубо кршење резолуције 1244 УН, и наши извори су тврдили да БИА никада и није слала своје припаднике у јужну српску покрајину.

Случај Еулекс је изазвао и бурне реакције у Бриселу. Тако је потпредседница Европског парламента Улрике Луначек затражила да спољно и независно тело потпуно истражи наводе Еулексове тужитељке Марије Бамије и објави разлоге зашто је она суспендована. „Њене тврдње бацају мрачну сенку на углед Еулекса”, нагласила је и упозорила да је Еулекс највећа и најзначајнија мисија заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, па је зато „целокупна спољна и безбедносна политика уније доведена у питање”.

Луначек је подсетила да је и Ревизорски суд ЕУ утврдио пропусте у деловању Еулекса и напоменула да је и она у више наврата покретала питање неефикасности Еулекса у решавању корупције на високом нивоу и организованог криминала на Косову.

Потпредседница ЕП је већ покренула поступак да висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Габријела Могерини и шеф Еулекса о томе поднесу извештај Европском парламенту: „Могерини мора разјаснити и да ли је тачно да је бивши шеф Еулекса Борхард знао за истраге корупције због чега се повукао с дужности иако му је бивша висока представница Кетрин Ештон продужила мандат.”

Поводом иницијативе Улрике Луначек, огласила се Маја Коцијанчич:

„Ако Спољнополитички комитет парламента стави то питање на дневни ред, ми ћемо се, наравно, одазвати позиву на разговор.”

Сусрет у Драчу

Објашњавајући како је предао новац судији Еулекса, Флорим Хасани је у емисији РТК „Живот на Косову” рекао да је био у Албанији са братовим адвокатом Махмутом Хаљимијем који се у Драчу у Албанији састао са судијом Флоријем. Хасани је навео и да је видео судију када је чекао адвоката Хаљимија у Драчу, и то тамо „где су они терминали бродова”.

„Сусрет је трајао четири сата, а ја сам се потом вратио са адвокатом Хаљимијем на Косово”, рекао је Флорим Хасани, брат осуђеног Бесника.

Франческо Флори је, како су пренели електронски медији у Приштини, ове оптужбе назвао измишљотинама: „Онај ко изјављује да ме видео у Албанији је будала и лажов.”

Борхард уз подршку Брисела започео истрагу о корупцији

Косовска Митровица – Доскорашњи шеф Еулекса немачки амбасадор Бернд Борхард започео је „темељну истрагу” у вези са наводима о корупцији у Еулексу, још прошле године, уз асистенцију косовских власти и у „блиској сарадњи и уз подршку његовог командног ланца у Бриселу”.

Овако за „Политику” даје одговор Драгана Николић Соломон, шефица Канцеларије за штампу и јавно информисање Еулекса, што нас је, мора се признати, мало збунило, с обзиром на то да смо је замолили да прокоментарише да ли је тачно да је „Бернд Борхард практично побегао са Косова, јер је био умешан у корупцију, иако му је мандат био продужен на још годину дана”.

У прилог одговору на ово питање, али и на питање „има ли истине у причи да је нови шеф Еулекса Габријеле Меучи напрасно доведен како би се избегла срамота због корупционашке афере која се назирала”, Николић Соломон додаје:

– Борхард је имао пуну подршку својих претпостављених у вези са начином на који је реаговао на наводне оптужбе. Амбасадор Габријеле Меучи, који га је наследио на овој позицији, наставља да ради у истом смеру. Досадашњи и тренутни шеф мисије уживају пуну подршку Брисела.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Афера Еулекс – Сведок оптужује Франческа Флорија

* Обавезна поља