cene1БЕОГРАД – Потрошачи у Србији суочиће се наредних дана с мањим таласом поскупљења због повећања ниже стопе ПДВ-а са осам на десет одсто, али и сезонским усклађивањем акциза за гориво, цигарете и алкохолна пића. Утешно је, међутим, уколико буду деловали закони економске логике, што би ускоро могло да дође и до појефтињења појединих производа због укидања царина на увоз робе из земаља Европске уније.

Од првог јануара је за два одсто већи ПДВ за пекарске производе, млеко и млечне производе, уље, шећер, брашно, свеже воће и поврће, житарице… Да ли ће и када ови производи поскупети и на рафовима, тренутно зависи од трговаца и њихове рачунице. У највећим трговинским ланцима истичу да барем за сада неће подизати цене због раста ПДВ-а, али мањи трговци кажу да немају избора и неки од њих већ су променили ценовнике.

Највећи трговци су још пре нове године медијима послали саопштења у којима су навели да неће мењати цене због повећања ПДВ-а. Из „Роде” су саопштили да ће за више од 100 артикала у оквиру њихове социјалне корпе остати исте цене, док су из „Делеза” поручили да у току јануара неће повећавати цене услед пораста ПДВ-а, а „коначну одлуку ће донети након тога у односу на тржишне услове”, а то значи да неће моћи да утичу на политику добављача. Ако од њих добију нове ценовнике и они ће поступити на исти начин – кориговаће цене.

Цене за сада углавном мирују. Анкета, коју је Министарство трговине јуче спровело међу већим трговинским ланцима, показала је да они за сада неће подизати цене. Разлог је слаб промет који из године у годину опада.

– Анкетирали смо већину великих трговинских ланаца у Србију и они кажу да у овом тренутку не намеравају да повећавају цене због више стопе ПДВ-а, имајући у виду малу куповну моћ, стандард грађана и пад промета у малопродаји. Мали трговци ће искористити ово повећање ПДВ-а за поскупљења. Неки од трговаца ипак су навели да неће бити поскупљења, већ да ће смањити марже, уколико произвођачи најаве раст цена – изјавио је за Танјуг Расим Љајић, министар трговине.

Да ће то вероватно бити краткотрајно, упозорава Горан Ковачевић, директор „Гомекса”. Према његовим речима, свако повећање пореза пре или касније пренесе се на цене, јер тешко може тек тако да се амортизује.

Осим тога, од првог јануара су, због повећања акциза, поскупеле и цигарете и до 20 динара, а веома брзо се може очекивати и поскупљење компјутера будући да је за рачунаре и рачунарску опрему ПДВ повећан са осам на 20 процената. Због промена акциза, поскупљује и гориво на пумпама широм Србије.

У свеопштем страху од нових поскупљења, нада за потрошаче може бити то што се због приближавања ЕУ у потпуности укида царина на увоз многих прехрамбених производа из земаља чланица ЕУ. Међу тим производима су ћуреће месо, јаја, црни лук, шаргарепа, махунасто поврће, диње, лубенице, крушке, кајсије, трешње и вишње, брескве, нектарине, шљиве, малине, суво воће, млевена паприка, пржена кафа, јечам, семе кукуруза, сунцокрет за сетву, семе шећерне репе, хмељ, јестива маст, уље од уљане репице, маргарин, воћни сокови, сирће, сунцокрет, храна за животиње…

Ваља се, међутим, подсетити да је за велику групу ових и других производа и пре тачно годину дана била укинута или смањена царина за увоз из ЕУ (поједине врсте слаткиша, чоколаде, алкохолна пића, тестенине, сладолед, кечап…), али та чињеница није побољшала куповну моћ грађана. Већина увозника ниже царине пре годину није укалкулисала у цене, а како су се правдали, износ царина је минималан у крајњој цени коју купци плаћају. Хоће ли тако бити и сада видеће се чим буду почеле да стижу нове количине робе из увоза.

Престаје да важи уредба о цени хлеба

Уредба којом је, поред производње и промета, регулисана и цена белог хлеба типа „сава” престаће да важи крајем јануара. Цена основне векне је овим прописом ограничена на максималних 46 динара, а ова уредба је већ неколико пута продужавана на по шест месеци.

Како сада кажу у Министарству спољне и унутрашње трговине, уколико до краја месеца буде било извесно да би хлеб могао да поскупи, важење уредбе ће поново бити продужено на шест месеци. На ову уредбу примедбе су имали бројни економисти, али и Европска комисија, будући да се држава на овај начин директно меша у тржиште и прописује цене.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Царине мање а цене исте

* Обавезна поља