tim_dzudaБЕОГРАД – Јануар ће бити најокрутнији месец на српској политичкој сцени. Предстоји политички рат свих против свих, а посебно унутар СНС, између присталица Вучића и Николића – каже за “Блиц” аналитичар “Економиста” Тим Џуда.

Добри познаваоци политичких прилика на Балкану Тим Џуда, дописник престижног лондонског “Економиста”, и Џејм Кер Линдзи, истраживач на Лондонској школи економије, предвиђају турбулентне месеце на политичкој сцени Србије у којима ће, због борбе за власт, тешко моћи да се поправи стање у економији.

– Јануар ће бити најокрутнији месец јер СНС има унутарстраначке изборе, а ДС је заказао Главни одбор. Дакле, спремају се две велике битке у две велике странке. Код напредњака је поента у томе да Александар Вучић жели да се припреми за ванредне изборе и због тога хоће да својим људима замени људе који подржавају Томислава Николића. У ДС-у је пак ствар у томе да бивши председник Борис Тадић очигледно хоће да се врати на чело странке – оцењује Џуда.

Један од најбољих европских аналитичара који веома често борави у Србији каже да своја сазнања о унутарстраначким напетостима и разлозима за предстојећу битку у две највеће странке заснива пре свега на својим изворима и инсајдерским сазнањима. На примедбу да и Вучић и Николић јавно демантују међусобна неслагања, Џуда напомиње да су му извори поуздани, али и да “где има дима, има и ватре”.

– Не би они демантовали да се не слажу, да ту нема ничега. Томислав Николић као оснивач странке и даље има веома много оних који га подржавају и који су му лојални, а то Вучићу не одговара јер жели да на ванредне изборе изађе окружен својим присталицама. Нарочито у оним доменима који се тичу најважнијих питања – истиче Џуда.

По његовој процени, превремени избори у Србији су веома вероватни, поготово зато што се тако много о њима говори.

Он сматра да се међународна заједница неће много противити могућем расписивању ванредних избора у Србији јер није много ни заинтересована за то шта се догађа овде, због сопствених избора.

Џејмс Кер Линдзи сматра да је Србија опседнута изборима.

– То није начин на који се води политика. Разумљиво је кад изборе тражи опозиција. А шта рећи за ситуацију кад ванредне изборе тражи власт. Избори нису здрави за Србију у овом тренутку. Има заиста много ствари које треба урадити и на које странке треба да се усредсреде. Јер, када странке само причају о изборима, онда се и грађани фокусирају на њих и ништа друго не покушавају да ураде. Не видим ниједан добар разлог за ванредне изборе – каже Кер Линдзи.

Могућа већа политичка стабилност, у случају да СНС освоји апсолутну власт, једини је позитивни исход коју лондонски стручњак за Балкан види, али истовремено и то доводи у питање јер сматра да ће то повећати нестабилност у СНС.

– Да ли Вучић заиста жели да има апсолутну власт, да ли у странци има довољно квалитетних људи да их постави на сва места? Шта ће се догађати са члановима, шта са струјама у самој СНС, где није јасно ко има већи утицај – Николић или Вучић? А уколико не освоје апсолутну већину, онда ћемо гледати месеце и месеце преговора о владајућој коалицији који ће ићи тешко и зауставити све – сматра Кер Линдзи.

Дачић: Николић је недоследан

Премијер Ивица Дачић прокоментарисао је јуче изјаву председника Србије Томислава Николића да Србија може да има и бољу владу и да највећа странка треба да да премијера.

– Није тако говорио када је Влада формирана. Свако има право на своје мишљење. Можда и ја имам такво мишљење о другима који обављају друге државне функције. Можда ја мислим да они могу боље – рекао је Дачић.

Дачић је упозорио да не би сада требало да се дође до тога да је главни проблем Влада, јер Влада има чиме да буде поносна.

Избори у Београду до 16. марта

Потпредседник СНС Небојша Стефановић рекао је да нема страначког става о расписивању ванредних парламентарних избора, а да ће изборе у Београду вероватно расписати за прву или другу недељу марта. Он је истакао да је последњи датум када избори треба да буду одржани 16. март.

Како каже, СНС одлуке доноси на страначким органима и подсетио да на последњој седници Председништва СНС није постигнут консензус о расписивању ванредних парламентарних избора, а да се од тада ништа није променило.

– Немам информацију да ће следећа седница Председништва СНС бити до 7. јануара, а о томе треба да одлучи Александар Вучић. Када се то деси, онда ћемо изаћи са својим ставом у јавност – рекао је Стефановић.

Коментаришући последњу изјаву председника Србије Томислава Николића који је рекао да Србија може да има још бољу Владу и да би ванредни избори ишли у корист грађана, Стефановић је навео да Николић има право на свој став и да је позван да га изнесе, али и додао да не би коментарисао појединачна мишљења.

– Ја сам рекао зашто сматрам да треба да имамо изборе, али то је став који ја заступам унутар странке, има људи који мисле на исти или на другачији начин. Немамо страначки став о томе – каже он.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић мења Николићеве људе

* Обавезна поља