Црну Гору ће чланство у НАТО коштати 450.000 евра, саопштено је из Комуникационог тима Савета за чланство у Алијанси.

У саопштењу се наводи да се често пласирају погрешне информације да НАТО тражи два одсто БДП за чланство.

То је, тврде из овог савета, потпуно нетачно, јер постоје две врсте трошкова – једна је чланарина и њу сви плаћају и она ће за Црну Гору износити око 450 хиљада евра или 0,027 одсто од укупног заједничког годишњег НАТО буџета.

Друга група трошкова су трошкови домаћег система одбране које Црна Гора свакако мора да има, а садашњи комплетан буџет за одбрану Црне Горе за 2017. годину је око 50 милиона евра, од чега је око пет милиона евра из сопствених прихода, што значи да је та чланарина од 450 хиљда евра апсолутно прихватљива и остварива“, наводи се у саопштењу.

Из Комуникационог тима Савета за чланство у НАТО кажу да се иницијатива да се захтева од чланица НАТО-а да издвајају 2 одсто БДП-а за чланство уствари односи искључиво на издвајања за сопствену одбрану сваке земље понаособ, те да је та иницијатива код нас често помињана у погрешном контексту.

„Реч је о 2 одсто издвајања за одбрану и та средства се усмеравају на национални систем, дакле то су издвајања за одбрану у Црној Гори. План је да се достигне 2 одсто од БДП-а издвајања за укупну одбрану до 2024. године и то је у агенди дугорочног планирања и усвојено је на нивоу владе“, пише у саопштењу.

Наводи се да је на самиту у Велсу, пре три године, договрено, а све државе чланице су се усагласиле, да се до 2024. достигне и тих предложених 2 одсто од БДП-а одвајања за сопствени систем одбране, са чиме се Црна Гора и ускладила.

Из Комуникационог тима такође истичу да највећи део чланица НАТО-а издваја мање од 2 одсто БДП-а за сопствену одбрану, а нови председник Сједињених Америчких Држава је захтевао од европских партнера да издвајају више за своју одбрану, а не за чланарину у Алијанси.

„Издвајање за НАТО није нека задата цифра и формира се у складу са могућностима земље. Чланарина се рачуна у односу на величину земље, на величину њене војске, на снагу њене економије и с обзиром на то да Црна Гора постаје део колективног система одбране, да развија само део система одбране, да улаже у сопствене системе како би били компатибилни са системима НАТО-а, онда је то издвајање нешто што је прилично мало за оно што се добија – квалитетан систем одбране и гаранција безбједности својих грађана“, наводи се у саопштењу, пренели су црногорски медији.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Цена чланства Црне Горе у НАТО

* Обавезна поља