Најутицајнија ВМРО ДПМНЕ представила је данас у Скопљу Манифест „За јединствену Македонију“, чији главни циљ је излазак земље из вишегодишње политичке кризе, али је тај документ наишао на одбијање СДСМ Зорана Заева, који сматра да бивши премијер Никола Груевски и његова странка немају више шта да понуде земљи, већ да напротив треба да одговарају због блокаде избора нове владе.

Заменик председника ВМРО ДПМНЕ Антонио Милошоски је, представљајући Манифест, поручио да он предвиђа да је Македонија домовина Македонаца и мањинских заједница – Албанаца, Турака, Влаха, Срба, Рома, Бошњака и других народа.

– Манифест је документ са смерницама и принципима који се односе на владавину у наредних 15 година и засонван је на четири принципа: окуљање око свега што је национални интерес и интеграција, владавину права и тржишне економије бољи стандард свих грађана – рекао је Милошоски.

Манифестом је СДСМ-у понуђен редован дијалог и проналажење решења у оквиру институција, те заштита земље од спољних утицаја који су штетни по државу Макеоднију.

Према Манифесту потребно је, како је навео, успоставити редован дијалог између власти и опозиције о свим питањима од националног интереса.

– ЕУ и НАТО је наш интерес. Како би се осигурала ефикасна прекогранична сарадња, потребно је формирање европске регије између Македоније и суседних земаља због бољег коришћење фондова ЕУ, посебно у области заштите природе, воде и инфраструктуре – рекао је члан Извршног комитета ВМРО ДПМНЕ Никола Попоски.

Говорећи о имену Македоније, Попоски је рекао да та странка неће прихватити било какву промену Устава у вези са тим.

– Нећемо дозволити било какву одлуку политичара или појединца, владе или парламента, без претходног изјашњавања грађана на референдуму о том питању – прецизирао је Попоски.

Члан Извршног одбора Илија Димовски је на конференцији за новинаре, на којој је представљен Манифест, рекао да се ВМРО ДПМНЕ залаже за спровођење пописа становништва, што је, како је рекао, веома важно за конструктивни дијалог о међуетничким питањима.

– Попис мора бити статистички, а не политички поступак спроведен према методологији Европске статистичке агенције – Еуростата и Уједињених нација – рекао је Димовски.

Према његовим речима, Манифест претпоставља национално јединство око циљева за бољу економију, већи раст, више инвестиција, више успешних предузетника, нових радних места за наше грађане, што је Македонији заиста потребно.

Из СДСМ су, међуитм, одговорили да Никола Груевски и руководство ВМРО ДПМНЕ немају шта више да поуде грађанима, те да они неће избеги одговорност за одлагање избора нове владе.

Портарол СДСМ Петре Шилегов је на конференцији зановинаре поручио да ће нова влада спровести реформу како је предвиђено програмом, а који подразумева темељну реформу правосудног система.

– То је на изборима била воља већине градана – рекао је Шилегов и додао да ће избор нове владе значити крај владавине Груевског.

Нова влада, казао је, значи крај за судије који штите криминална дела Груевског и руководства ВМРО ДПМНЕ.

Он је најавио да ће нова влада продужи период у којем специјални јавни тужилац може покренути тужбу за „аферу прислушкивање“, корупцију, криминал и злоупотребу моћи.

Шилегов најавио и формирање посебних одељења у правосуђу који ће деловати по предмети који су у надлежности Специјалног државног тужилаштва.

– Биће реформе Судског савета, као и измене и допуне Закона о судовима за увођење јасних критеријума за избор, напредовање и разрешење судија. Квалитет и ефикасност судија ће се мерити објективно по број решених предмета, броју оспореним пресудама, броју потврђених пресуда, те разлога за укидање пресуде и трајања судског постапка – казао је Шилегов.

Македонија ће, казао је, бити правна држава у којој ће се примењивати закони једнако за све.

– Држави ће бити враћен украден новац и свако ко је против ових промена требало би да зна да је заштитник и саучесник у криминалним радњама претходне владе или злоупотребама у сврху кримнинала – рекао је Шилегов.

Он је позвао све запослене у државним институцијама и правосудном систему да буду свесни своје одговорности.

– Свако мора да ради свој посао професионално, без дискриминације и у складу са законима, а не да брани злочин и злочинце – навеоје Шилегов и обећао да ће вља већине грађана бити испоштована, те да ће веома брзо профункционисати парламент, који ће отворити за избор нове реформске владе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ВМРО ДПМНЕ – Манифест за јединствену Македонију

* Обавезна поља