cia-Ерве Фалћијани, бивши службеник швајцарске филијале банке ХСБЦ, изјавио је јуче у интервјуу француској ТВ станици БФМТВ да је податке са криптованог диска који је украо пре шест година, дешифровао уз помоћ америчке обавештајне агенције ЦИА. На питање новинара да ли је он агент ЦИА, Фалћијани је изјавио „да није баш агент“ али да је – „могло би се рећи – посредник“.

Изјава Фалћијанија довела је до сензационалног обрта у афери која је заокупила пажњу светске јавности због открића да је банка ХСБЦ само у периоду између 2005. и 2007. године помогла клијентима из 200 држава да утаје више од 180 милијарди долара и да су међу њима бизнисмени, диктатори, политичари, краљеви, спортисти, уметници, криминалци и финансијери терориста.

Фалћијани је рекао да је реч о милијардама информација које су биле криптоване и да их је дешифровао захваљујући „државама које су биле храбрије од Француске и чије службе (мисли се на оне обавештајне) држе до општег интереса“.

На конкретно питање да ли мисли на америчку агенцију ЦИА када говори о таквим службама, он је одговорио потврдно.

Почели с опијумом

Иначе банка ХСБЦ је једна од највећих приватних банака на свету која је своју делатност покренула почетком XИX века у Хонгконгу, углавном новцем од трговине опијумом коју је спонзорисала тадашња британска власт, служећи се том дрогом као оружјем за уништење кинеског царства и смањивање његовог утицаја.

Фалћијани је јуче, пре овог интервјуа, за радио Европа 1, изјавио да су га француски истражитељи пребацивали један другоме када је пре шест година напустио Швајцарску са украденим подацима. Дешифровани подаци достављени су међународној истраживачкој мрежи које су затим пренели најугледнији светски дневни листови, чланови те мреже.

Сада се поставља питање да ли су новинари и мрежа били инструментализовани, обзиром да су располагали само подацима које је дешифровала ЦИА и да ли су знали да иза дешифровања података стоји америчка обавештајна агенција.

Каквог је интереса имала америчка агенција ЦИА у откривању гангтерских послова банке ХСБЦ?

Као што су „Вести“ писале, подсећамо и на то да су швајцарски листови „Зонтагс цајтунг“ и „Тагес анцајгер“, који су били укључени у истраживање у овој афери, објавили да је код банке ХСБЦ рачуне имало и двадесетак високих личности из Саудијске Арабије. За њих се још од 2002. године, после једног претреса у Сарајеву, зна да су финансирали Осаму бин Ладена преко такозваног златног ланца, али швајцарска банка упркос томе није затворила њихове рачуне.

У документима којима је имао приступ Конзорцијум за истраживачко новинарство из Вашингтона и 50 највећих светских дневника, налази се и податак да је у овој швајцарској банци рачуне имало 38 клијената из Србије, који су на њима држали укупно 46,6 милиона долара.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИА организовала Свисликс

* Обавезна поља