zarkovicЗабрањена питања: Дигни два прста, остајеш без руке

Кад једном пустиш духа из боце, он ће да лебди до бескраја, све до нечијег краја, боље речено.

Нема, наиме, тој мајчиног сина који није имао шта да каже о Саши Јанковићу, државном омбудсману за заштиту грађана, када се дрзнуо да пита нешто о улози војног обезбеђења у већ чувеној и свестрано опеваној макљажи жандара са браћом Вучић – Мали, а тек неколико дана после један грађански повереник избачен је са седнице Одбора за финансије Скупштине Србије јер се „бавио политиком“. Нека се спреми…

Ускоро, како је кренуло, нико неће смети да пита било шта, посебно ако се бави политиком. Или ће то да пита на сопствени ризик – неће још, за сада, да оде глава, али има да те тестеришемо од ногу.

Тако се догодило да грађански повереник за трошење пара у изградњи новог железничког чвора у главном граду, фамозног Прокопа, до јуче широј јавности непознати Драган Добрашиновић, буде уз пратњу скупштинског обезбеђења изведен из сале у којој је одбор заседао јер се „бавио политиком“. Чуј, бавио се политиком у – парламенту!

Он је посумњао у поштене намере и домаћинско пословање оних који граде Прокоп, имао је извесне примедбе на тендерску и друге процедуре, али је тиква пукла, барем у глави председавајућег седници Одбора, Верољуба Арсића (СНС) када је Добрашиновић изразио сумњу да су процедуре мањкаве зато што је Прокоп основни прапочетак „Београда на води“, који је, како је рекао, „централни економски, политички и маркетиншки пројекат Владе Србије“.

Шта је ту спорно? Зар Александар Вучић и његови не тврде сваког дана да је тај пројект митски пупак Србије, чвориште из кога се рађа нова Србија, зар то није симбол економског препорода, нова политичка мисао, и зар тај пројект сав у речима и макетама, није агресивна маркетиншка кампања ка преумљењу приземне свести савамалског духа ка емиратском стремљењу у неслућене висине.

Проблем је једноставно у томе што је Добрашиновић посумњао да иза тих декларација, свакодневног политичког памфлетизма, громопуцатељних реклама, билборда и телевизијских емисија, дакле маркетинга – постоји дубљи интересни слој: дрпи лову кад је већ тако.

Prokop-toranj

Могуће је да он у конкретном случају није био у праву, али аргументи у тој врсти политичке, па и здраворазумске расправе немају никакву тежину. Стрела је одапета и показна вежба дисциплиновања има свој очекивани наставак с циљем подуке сваког ко се буни: не дижи два прста да се јавиш и питаш нешто, одсећи ће ти шаку. Дигни песницу, остаћеш без руке. Дигни руку… и тако даље.

И Саша Јанковић, он посебно, и Добрашиновић, такође с јавним овлашћењима, уплели су се, по њиховом мишљењу, у њихову политику, па су постали непожељни и на неки начин окачена им је мета на груди.

Списак се шири: Ками, Кафка и други процеси

У овом броју „Времена“ на страницама које следе дајемо шири извод из писма које је „Транспарентност Србија“, такође у својству грађанског посматрача јавних послова, упутила Скупштини Србије и другим надлежним адресама поводом испумпавања воде из копа „Тамнава“. Нико се не усуђује да објави нешто о томе, барем до закључења овог броја нашег недељника, али тај извештај не само да потврђује налазе БИРН-а него их још продубљује и отвара нова питања.

Али, како је Вучић, уз асистенцију полтронских и приземних медија, већ саопштио да је БИРН лажов, страни плаћеник и уопште несој, некако је незгодно то питање поново отварати и суштински то је већа брука него Камија, па још Алберта, прогласити за писца „Процеса“. Замислите покајнички наслов „Ја сам БИРН“ кад се у врло догледној будућности утврди да је у основи БИРН-ов текст тачан па неко узвикне: „Куме, изгоре ти кеса!“


Извор: Време, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Куме изгоре ти кеса

* Обавезна поља