GEDSC DIGITAL CAMERAВАРШАВА – Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) платила је пре десет година 15 милиона долара у кешу пољској обавештајној служби да би изградила највећи тајни затвор за испитивање заробљених припадника Ал Каиде, пише „Вашингтон пост“.

Престонички дневник наводи да је то био први од тајних затвора ЦИА у источној и средњој Европи, које је америчка служба користила за ислеђивање осумњичених терориста након напада од 11. септембра 2001. године.

Вашингтон пост пише да је у њему саслушаван идејни вођа напада на САД Калид Шеик Мохамед, уз коришћење технике дављења у води. У тексту се наводи да је Мохамед 183 пута на тај начин сурово саслушаван.
Иако је тема тајних затвора ЦИА и даље под ознаком тајности у САД, Пост истиче да ће Одбор сената за обавештајне послове ускоро објавити извештај на шест хиљада страна о програму ислеђивања које су спроводиле безбедносне службе.

Европски суд за људска права у Стразбуру прошлог месеца је разматрао тужбу против Пољске због тортуре и пресуда се очекује током ове године.

Прича о пољском затвору почиње у марту 2002. године, када је у Пакистану ухваћен Абу Зубаида, високи официр Ал Каиде, а ЦИА је тражила сигурно место за његово испитивање.

Он је прво пребачен на тајну локацију у близини Бангкока на Тајланду, где је држан неколико месеци, али је настао проблем када је број ухваћених терориста почео да се повећава.

Тада у игру улази Пољска и већи део притворених припадника Ал Каиде пребацује се у једну кућу у месту Старе Кијекути, на три сата вожње од Варшаве, наводи вашингтонски дневник.

Ту су, пише лист, коришћени разни методи у ислеђивању, попут дављења под водом и исцрпљивања неспавањем. Пост пише да је Шеик Мохамед проговорио након дуготрајног исцрпљивања неспавањем.
ЦИА је затвор напустила у септембру 2003. године, и већину притвореника пребацила у Румунију и Мароко, а касније и у Литванију.

Пост додаје да у ЦИА нису желели да коментаришу њихово писање, као и ни у амбасади Пољске у Вашингтону.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИА платила Пољској за изградњу затвора

* Обавезна поља