cia-ВАШИНГТОН – Деценијама после Другог светског рата Централна обавештајна агенција САД (ЦИА) запошљавала је најмање хиљаду бивших нациста и претварала их у шпијуне. Бивши нацисти су за ЦИА радили све до ’90-их година прошлог века, пише Њујорк тајмс у опису тајних докумената који су постали доступни јавности.

На врхунцу Хладног рата, почевши од 1950. године, Едгар Хувер из ФБИ и Ален Далс из ЦИА, агресивно су регрутовали бивше нацисте и тренирали их како би шпијунирали комунисте и Совјетски Савез. Хувер и Далс су веровали да „моралне разлике са нацистима нису довољне како би занемарили њихову вредност у борби против Руса“.

ЦИА је запослила бившег припадника немачког СС који је био крив за „мање ратне злочине“, пише у америчким документима. Документи отркивају да је 1994. године адвокат ЦИА извршио притисак на тужиоце који су покренули истрагу против тада бившег шпијуна због сумње да је учествовао у масакру над хиљадама Јевреја у Литванији. Истрага је на крају прекинута.

Званичници ФБИ су 1980. одбијали да „ловцима на нацисте“ при америчком министарству правде открију информацију о прошлости својих немачких шпијуна. ФБИ је ’80-их година знао за 16 бивших нациста који су тада радили за ЦИА. Поједини шпијуни су за време Другог светског рата били на највишим позицијама Трећег Рајха.

Ото фон Болшвинг је био официр СС и ментор Адолфа Ајхмана, архитекте „Финалног решења“, документа који је садржавао план биолошког одстрањивања Јевреја на тлу Европе. ЦИА га је после рата запослила како би шпијунирао у Европи, а 1954. године је добио кућу у Њујорку где се преселио са својом породицом.

Када су Израелци ухапсили Ајхмана, власти САД су заштитиле Болшвинга који је мирно живео још 20 година. Пошто је његова прошлост откривена, Немац се одрекао држављанства САД-а, али је убрзо после тога умро.

Норман Года, историчар при Униферзитету на Флориди који је радио на декласификовању докумената, тврди да је веза између ЦИА и нациста још већа, али да многи документи остају прекривени велом тајне.

„Амерички званичници су директно или индиректно запослили велики број бивших нациста и њихових источкоевропских саучесника који су свесно признали да су учествовали у ратним злочинима“, рекао је Года и додао да ни један од бивших нациста у редовима ЦИА данас није жив.


Извор: Клих.ба

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИА радила са преко 1.000 нациста

* Обавезна поља