vucic-londonЛОНДОН – Премијер Србије Александар Вучић поручио је у Лондону да будућност Западног Балкана неће више одређивати политика, већ економија.

„Мислим да политика више није тако важна, економија је та која дефинише будућност Западног Балкана”, рекао је Вучић на почетку предавања на тему „Поглед у будућност – Србија и Западни Балкан у Европској унији” на Лондонској школи економије (ЛСЕ), наведено је на Твитер налогу школе.

Током обраћања студентима у препуном амфитеатру угледне лондонске школе, српски премијер је истакао да заједно морамо поново да изградимо регион као место у коме влада слобода и напредује отворено друштво, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Србија је, како је истакао, јединствено тржиште за инвеститоре и улажући у инфраструктуру и побољшање свог инвестиционог амбијента, има потенцијал да постане трговински центар не само у региону, већ и шире.

„Али за мене највећи изазов у региону није политичког већ економског карактера, зато што су економске тешкоће те које бацају мрачну сенку на наша стремљења”, нагласио је Вучић.

Он је, како се наводи у саопштењу, додао да је Србија прва у региону спровела фискалну консолидацију без икакве спољне интервенције, како би успешно превазишла финансијске тешкоће.

„Сада смо више него икада раније охрабрени да идемо даље и учинимо више како бисмо променили тешку ситуацију у којој се наша земља налази. Оно што уједињује и покреће све ове реформе је потреба за политичком храброшћу. Потребна нам је политичка храброст да владамо јавном потрошњом, политичка храброст да спроведемо неопходне реформе у области рада и политичка храброст да се чврсто држимо пута ка остваривању веће регионалне стабилности и економских могућности”, истакао је Вучић.

„Србија је посвећена путу ка ЕУ, нећемо никога да молимо да нас прихвати; ми морамо да спроведемо реформе да то заслужимо”, рекао је Вучић, навела је ЛСЕ на Твитеру.

Указавши да Србија има добре односе са Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима, Кином, истакао је да је најважнија ствар „модернизација и наставак реформи”.

„Сваког дана мењам сам себе, напредујем. Ми нисмо идеални, али се веома трудимо да Србију учинимо бољом за наш народ”, рекао је премијер.

Подсетивши да је и сам својевремено радио у продавници у Лондону за две фунте дневно, Вучић је студентима рекао „Ви сте у бољој позицији”.

Премијер Србије је поручио и да „нико није недодирљив, и да нико неће моћи да се обогати на рачун државе”.

Полиција је, како је подсетио, ухапсила све одговорне за напад на албанске пекаре и посластичарнице.

Након предавања Вучић је одговарао на питања присутних.

Упитан за цензуру у медијима, он је рекао да у Србији нема цензуре и додао да је њега лако напасти због његове прошлости.

„Чујем озбиљне оптужбе за које не постоје докази”, рекао је он.

Када је реч о посети Владимира Путина Београду, Вучић је рекао да је „улога Русије у ослобађању Београда веома очигледан разлог због чега смо позвали Путина на параду”.

„Желимо да задржимо добре односе са Русијом, али то неће променити стратешки циљ – а то је приступање ЕУ”, истакао је он. На питање о пројекту Јужни ток, премијер је одговорио да је Србија потписала добар уговор.

„Потписали смо добар уговор са Русијом о Јужном току, али одлучили смо да не почињемо рад – то је сада питање између ЕУ и Русије”, рекао је он.

Говорећи о недавном инциденту на утакмици Србија Албанија, Вучић је рекао да је „чак и УЕФА одлучила да Србији додели победу од три-нула због албанског дрона, и да је цео инцидент изазвала застава”.

Када је реч о односима са Албанијом, Вучић је подсетио да је недавно после много година, поново успостављена авионска линија од Београда до Тиране и да је то добар знак помирења.

„О српско-албанским односима треба да говоримо без острашћености, треба да се фокусирамо на повезивање наших економија”, рекао је Вучић.

Упитан који су кључни сектори економског развоја Србије, премијер је рекао да је то рударство, ИТ-сектор и ауто-индустрија.

Он је додао да је веома поносан на Ер Србију која је, како је истакао, „добар пример успешног јавно-приватног партнерства и најбољи авиопревозник у региону”.

Вучић је на крају додао да се нада да ће ускоро доћи до ублажавања визног режима Велике Британије за грађане Србије, али да то зависи од британске владе, навела је ЛСВ на Твитер налогу.

Вучић борави у дводневној посети Лондону током које ће се састати са британским министром спољних послова Филипом Хамондом и градоначелником Лондона Борисом Џонсоном.

——————————-

Сандуловић изазвао инцидент

Предавање премијера Србије Александра Вучића у амфитеатру Лондонске школе економије прекинуо је Никола Сандуловић, који се представио као председник Републиканске партије и саветник Зорана Ђинђића, пренеле су „Вечерње новости”.

Сандуловић је са својом адвокатицом покушао да полемише са Вучићем, држечи у руци диск. На српском језику је рекао како су избори били нерегуларни, а потом је његова адвокатица изјавила да је Вучић „претио Сандуловићу“.

Вучић је одговорио да Сандуловић никада није био асистент Зорана Ђинђића, како се представља.

Драги пријатељи, могу да кажем да је ово изванредан политички поклон за мене. Цела Србија зна ко је овај човек, рекао је Вучић.

Сандуловић је радио у обезбеђењу премијера Ђинђића. У Земуну му је 2010. године постављена бомба под аутомобил и тада је изјавио да иза напада стоји „голубарска мафија“.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићево предавање уз инцидент

* Обавезна поља