grujicicСАРАЈЕВО– Централна изборна комисија БиХ утврдила је на данашњој седници резултате локалних избора који потврђује да је Младен Грујичић, кандидат српских странака, нови начелник Сребренице.

Локални избори су одржани 2. октобра.

Грујичић је освојио 4.678 гласова, док је независни кандидат Ћамил Дураковић освојио 3.910 гласова, пренео је Клиx.ба.

После објављивања утврђених резултата, странке и кандидати имају право да уложе приговор и жалбу и затраже поновно бројање.

Дураковић је раније најавио да ће уложити одређене жалбе и приговоре.

Грујичић:Понављање избора у Сребреници немогућа мисија

САРАЈЕВО– Нови начелник Сребренице, српски кандидат Младен Грујичић поручио је Ћамилу Дураковићу, који не прихвата пораз и најављује жалбу на коначне резултате ЦиК БиХ, да је то његово право, али да је понављање избора у тој општини „немогућа мисија”.

Грујичић је у изјави за регионалну Н1ТВ рекао да се догодило управо оно што је било очекивано, а што је Дураковић од самог почетка најављивао будући да је изабрани кандидат од самог почетка пребројавања гласова био у значајној предности.

Након званичног проглашења победе Грујичића, Дураковић је сазвао новинаре рекавши да не прихвата пораз и најавио жалбу његовог адвокатоског тима.

„Свако по закону има право да поднесе жалбу, али понављања избора у Сребреници неће бити”, поручио је Грујићић и додао:

„Они што траже понављање избора морају знати да је то немогућа мисија. И после тог законског рока у којем имају право да се жале мораће да схвате да су изгубили на демократским изборима, јер су грађани тако одлучили”.

Грујичић је рекао и да се воља грађана мора поштовати.

Додик: Сребреница је завршена ствар

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је питање победника избора у Сребреници „завршена ствар”, и да су поруке из Сарајева како Србин не може да буде начелник те општине политички некоректне.

„Комисија која проглашава изборе, а која није комисија Републике Српске, него БиХ, рекла је да су избори у Сребренци фер и поштени. То што то није прихватљиво за Бакира Изетбеговића и сарајевску политику да, како они кажу, Србин буде начелник, то спада у сферу немогућих и некоректних политичких изјава”, рекао је Додик на питање новинара у Београду.

Он је додао да је случај био обрнут, односно да су Срби тако нешто изјавили, реаговала би међународна заједница.

grujicic-i-dodik

Додик је истакао да ће се политика новог начелника Младена Грујичића заснивати на политици уважавања реалности у Сребреници и упитао да ли изјаве бошњачких политичара значе да Бошњаци тамо могу да живе само ако је начелник њихов.

„А шта се дешава са Србима који 20 година тамо живе, а начелник је Бошњак? Ово је оголило све политике Бошњака на том простору. Не треба нико да се исељава. Тамо ћемо поштовати свачије страдање, а не као до сада, где је страдање Бошњака фаворизовано, а страдање Срба уопште није било примећено у Сребреници”, рекао је Додик.

Упитан да ли сматра да је најбоље решење за БиХ разилажење, односно да ли та земља може да се реформише уколико ситуација остане као што је данас, Додик је одговорио да БиХ „није свестан избор и жеља Срба”.

„Срби да су могли да одлуче шта би, сигурно не би одабрали БиХ. Ми поштујемо Дејтонски споразум, али БиХ је за нас годинама морање”, поручио је Додик.

Он је додао да Босна и Херцеговина живи живот ван Устава и да тамо постоји снажан међународни интервенционизам и директно уплитање странаца у локално управљање, чак и локалним заједницама.

„БиХ је за нас годинама морање, али смо имали амбицију да у БиХ градимо одбре односе. Наравно да смо и најчешће били сами у томе свему, и да је међународна заједница својом ароганцијом и подршком високим представницима увела институције које не постоје по Уставу, увела праксе које не постоје по Уству, увела системе који не постоје по Уставу и зато је то сада проблематично”, истакао је Додик.

Одговарјући на питање о утицају Русије на економију Републике Српске, Додик је рекао да је Руска Федерација једна од значајних партнера.

„Знамо да је у Европи у последњих пет година затворено више од 50 рафинерија нафте. Ми успевамо да одржимо нашу у Броду. Она ради и сваки месец више од 2.000 запослених прима плату”, рекао је Додик.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИК потврдио: Грујичић градоначелник Сребренице

* Обавезна поља