vucic-ciprasГрчки премијер Алексис Ципрас тренутно сматра да на јесен не треба да дође у своју прву званичну посету Србији, кажу за Данас добро обавештени извори из Атине, са којима смо комуницирали телефонским и писаним путем. Како тврде наши саговорници, разлог за такво мишљење председника грчке владе јесте то што у покрету Сириза доминира став да „премијер Србије Александар Вучић води пубертетску политику“. Извори Данаса нису желели да прецизирају чиме је незадовољна Атина када је реч о потезима Вучића.

С друге стране, министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић рекао је почетком ове седмице за Данас да ће Ципрас доћи у Београд током јесењих месеци, али да тачан датум још није прецизиран. Дачић и Ципрас су се срели прошле недеље на церемонији отварања новог Суецког канала коју је Египат организовао у граду Исмаилија. „Срели смо се у Египту, рекао ми је да ће на јесен доћи у Београд“, казао је шеф српске дипломатије.

Поједини медији у Србији у последње време учестало тврде да ће званична Атина признати независност Косова. Између осталог, лист Блиц пише да у пакету услова које Грчка мора да испуни да би добила финансијску помоћ Запада стоји признање Косова, уз констатацију да ће због „рањиве финансијске ситуације Грчка морати да игра по нотама западних финансијера“, те да је Атина „љута“ због појединих изјава српског премијера, као и министра спољних послова.

Подсетимо, премијер Србије је за немачки Фокус мани изјавио да је разлика између Србије и Грчке данас у томе што ми „одлучно идемо потпуно другачијим путем него Грчка, како бисмо савладали кризу, јер верујем да постоји другачији начин“.

– Смањили смо пензије и плате у јавном сектору за 10 одсто, освојили модерне законе којима се ствара флексибилно тржиште рада. Имамо нови закон о приватизацији, стечају, нове законе за инвестиције. Али најважнија промена је она у главама људи. Почели смо да мењамо менталитет и идемо у новом правцу. Али за то смо прво морали да прихватимо да је у прошлости много тога погрешно рађено – казао је Вучић за немачки лист.

Српски премијер је истакао и да „мој пријатељ Ципрас можда то не воли да чује и можда се понекад и нервира и због мене, али ја ћу то рећи јасно и гласно: Ако хоћете да пребродите економску кризу ових размера, онда нема лаганог и угодног пута, већ само тешког и доследног. Уверени смо да је само тако могућ стварни и трајни успех.“

Шеф грчке дипломатије Николаос Коциас је пре месец дана истакао да ће његова држава подржати чланство Косова у међународним телима као и у безбедносним организацијама. Коциас је изразио уверење да ће ти процеси служити стабилности у региону. Премијер Косова Иса Мустафа је тада захвалио шефу грчке дипломатије за подршку коју је Грчка дала у процесима учлањења Косова у међународне организације и интегративним процесима у ЕУ. Након састанка са шефом косовске дипломатије Хашимом Тачијем, шеф грчке дипломатије је рекао да то не значи да би Грчка могла признати Косово, већ да представља напор да се успоставе бољи односи Атине и Приштине.

Порука амбасаде

Амбасадор Грчке у Србији Константинос Икономидис изјавио је у јулу за Данас да Грчка не признаје једнострано проглашену независност Косова, истичући да „грчки став о овом питању остаје непромењен“.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас и Вучићева „пубертетска политика“

* Обавезна поља