ivanovic-oliverЛидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић, након осам дана штрајка глађу у затвору, пребачен је данас по подне у болницу у Косовској Митровици.

Како је јавио митровички радио Контакт плус, Ивановић је у пратњи полиције и особља притворског центра доведен око 17:30 у болницу.

Оливер Ивановић је пребачен у Здравствени центар у Косовској Митровици и он се тренутно налази на интерном одељењу митровичке болнице, потврдио је за КоССев директор Здравственог центра Милан Ивановић.

„Оливер Ивановић је управо примљен на интерно одељење наше болнице. Он се налази у апартману, на јединици полуинтензивне неге. Примили су га дежурни лекари, а о његовом здравственом стању у наредним даним бринуће конзилијум, који ће већ сутра јавност обавестити о детаљном здравственом стању Ивановића“, рекао је Ивановић.

Дежурна портпаролка ЕУЛЕX-а Драгана Николић-Соломон није могла ни да потврди, ни да коментарише вест да је Оливер Ивановић пребачен у болницу, као ни саму судску одлуку да се Ивановић пребаци.

„Не могу то ни да потврдим, ни да коментаришем. Могу да кажем то да се одлука о пребацивању доноси по одлуци суда, уз детаљан медицински преглед и тесну сарадњу са косовским институцијама, пре свега са притворним центром и полицијом. Господин Ивановић је под детаљним надзором лекара,“ навела је Николић-Соломон у телефонској изјави за КоССев.

У самом граду је појачано присуство косовске полиције.

Оливер Ивановић је штрајк глађу у затвору у Косовској Митровици започео 7. августа са захтевом да му се омогући одбрана са слободе у процесу који се води против њега пред међународним судским већем Основног суда у овом граду.

Он је започео штрак глађу након што је Еулексово судско веће донело одлуку да му продужи притвор за још два месеца, до 6. октобра.

Ивановић је ухапшен 27. јануара прошле године и ово је други пут да се одлучује на овакав корак. Претходно је штрајковао глађу недељу дана у Приштини, захтевајући премештање из приштинског у митровички затвор, што му је на крају и омогућено.

Ивановић је оптужен да је 14. априла 1999. године и 3. фебруара 2000. године починио ратни злочин против цивилног становништва и подстицао на тешко убиство више Албанаца у Косовској Митровици.

Његов случај повезан је са још четворицом Срба – српским полицијским пуковником Драгољубом Делибашићем, којем је Еулекс у среду такође продужио притвор за још два месеца.

Случај је повезан и са оцем и сином Илијом и Небојшом Вујачићем и Александром Лазовићем који су оптужени за убиство и покушај убиства а којима је Еулекс омогућио да се бране са слободе.

Суђење овој петорици Срба, који су негирали кривицу, званично је почело 18. децембра, до сада је саслушано близу 50 сведока тужилаштва а наставак суђења у Основном суду у Косовској Митровици заказан је за 10. септембар.

Влада Републике Србије раније је и за Ивановића и за Делибашића дала гаранције да ће они бити доступни овдашњем правосуђу сваког тренутка, уколико им се омогући одбрана са слободе.

Из Еулекса одбијају да привремено ослободе Ивановића и Делибашића правдајући то ставом да би оптужени могли да побегну и утичу на сведоке.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша, а сва петорица Срба изјаснили су се на почетку суђења да се не осећају кривим за дела која им се стављају на терет.

Ђурић – Подржавамо одбрану Ивановића

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са Тимом за одбрану Оливера Ивановића у Косовској Митровици, упркос забрани уласка на Косово, и поручио да ће државни врх са највишим званицима ЕУ у наредном периоду покренути „случај Ивановић“

– Наставићемо да подржавамо одбрану и Тим Оливера Ивановића – рекао је Ђурић новинарима након састанка и додао да о Ивановићу премијер Александар Вучић свакодневно разговора са одговорнима у међународној заједници.

– Док је Ивановић иза решетака, можемо рећи и да је слобода за Србе иза решетака – поручио је он, додајући да је лидер Грађанске Иницијативе СДП крив зато што није пристао да његов град буде етнички очишћен и да мржња и обрачуни буду једини језик на Косову и Метохији.

– Да је био као остали политичари на Косову и Метохији, вероватно би био опране биографије и нико га данас не би малтретирао. Баш зато што је један од људи за које нико ни од Срба ни од Албанаца не може да каже ништа лоше, некоме је сметао – рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао и да је добро што су сви Срби на Косову показали солидарност са Ивановићем и што је цела Србија устала да покаже солидарност са њим, јер је на тај начин додатно обесмишљено оно што су хтели да постигну они који су га ставили иза решетака.

– Ивановић је данас иза решетака јачи него икада у политичком смислу, у српском народу на Косову и Метрохији ужива веће поштовање и поверење и сигуран сам да начин на који се он понаша може да буде пример једне гандијевске борбе за остваривање права који свако разуман треба да подржи – нагласио је он.

Ђурић је рекао да због тога очекује да у и наредним данима буде видљивија подршка Ивановићу, а члановима његово тима за одбрану пренео да је незванично од представника међународних институција чуо да су незадовољни начином на који је Ивановић третиран и чињеницом да му је без основа продужен притвор.

– Они који одлучују о томе треба да знају да наступа критично време, да Ивановић већ осам дана штрајкује глађу и да је одговорност за његово здравље сада на њима – упозорио је Ђурић.

Он је још једном поновио да Србија пружа гаранције Ивановићу за његову одбрану са слободе и да гарантује да ће бити доступан свим институцијама и органима као што је увек и био.

Ђурић је такође подсетио да се Ивановић увек одазивао свим позивима, па чак и у ситуацијама када није било ниједног правног или другог разлога за његово даље задржавање, да се није опирао ни одласку у суд, ни одласку у полицију.

– Оливер Ивановић је примеран грађанин. Да таквих има више на Косову и Меотгхији никада никаквих проблема међу Србима и Албанцима не би било – закључио је Ђурић.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић пребачен у болницу

* Обавезна поља